Anmeldelse: Michel Houellebecq, «Tilintetgjøre»

Rett og slett suveren

Michel Houellebecq sprudler i storpolitikk, filosofi, sarkasme og romantikk, og reflekterer suverent om døden.

DØDEN: Michel Houellebecqs refleksjoner rundt døden er så rike, så vidsynte, så rørende og dype at det neppe kunne vært gjort bedre. Foto: NTB
DØDEN: Michel Houellebecqs refleksjoner rundt døden er så rike, så vidsynte, så rørende og dype at det neppe kunne vært gjort bedre. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Ny bok fra Frankrikes utvilsomt ledende forfatter, Michel Houellebecq, vekker alltid et enormt oppstuss. Det er selvfølgelig velregissert fra forfatterens og forlagets side, med strategiske lekkasjer og en gåtefull bakmann. Men det skyldes også at bøkene er av sjeldent høy litterær kvalitet samtidig med at de har et sterkt grep om vesentlige samfunnsspørsmål – politiske, økonomiske, teknologiske, kulturelle og eksistensielle. Houellebecq gyver løs på de helt store spørsmålene i livet, det handler om sex og rus, og i denne boka framfor alt selveste døden.

Som så ofte ellers kretser historien rundt en offentlig ansatt. Paul jobber i finansdepartementet mens kona Prudence er i skattevesenet. Ekteskapet er barnløst, og i begynnelsen har de hvert sitt soverom og en døgnrytme som sikrer at de aldri møtes. En tom relasjon, uten konfrontasjoner. I løpet av boka forvandler ekstremforholdet seg, kulda brister. Den emosjonelle gjenoppvåkningen er dypt rørende og flere lesere har bemerket hvordan dette avviker fra Houellebecqs sedvanlige kynisme. Han er kommet videre, og boka utvikler seg til en kompleks dødsmeditasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer