Hele Moskva var pyntet til fest da Kinas president Xi Jinping besøkte Russland og president Vladimir Putin i mars i år. Russlands krig i Ukraina har isolert både Putin og Russland. Endelig kunne Putin sole seg i glansen av en av verdens mektigste ledere.

«Billig» vin fra «Putins palass»
- Men mange russere er svært bekymret for Kinas stadig større innflytelse i Russland. Putin trenger Xi mye mer enn omvendt, sier Mark Galeotti, Russland-kjenner, professor og forfatter av en rekke bøker om Russland, til Dagbladet. Boka «Russland - hele historien kort fortalt» er akkurat oversatt til norsk.
Vil til franske riviera
Galeotti viser til at Putin og hans generasjon alltid har vært i krig med vesten, men mener yngre generasjoner har et helt annet forhold til sine naboer i vest.
- Velstående russere lengter mest etter yachtene sine i Sør-Frankrike, og har lenge vært bekymret for Kinas stadig større innflytelse i Russland, ser Galeotti og fortsetter:
- De var det også før krigen. Dette er noe mange russere har sterke meninger om, og de mener at den virkelige trusselen for Russland ikke er Nato, men Kina.
Bekymrede russere mener hjemlandet gjør seg mer og mer avhengig av kinesiske penger og økonomi, ifølge Galeotti.
- Folk prater også mye om kinesiske kart over ulike russiske regioner i øst. Stadig flere av disse får kinesiske regionsnavn på kinesiske kart. Ikke at dette er en trussel her og nå, men på sikt, sier Galeotti.

Støtter ikke Putin
Når det gjelder Putin og hans pågående krig i Ukraina, mener professor Galeotti at russere flest ikke støtter denne, til tross for at det stadig meldes at meningsmålinger sier dette.
- Meningsmålinger i dagens stadig mer autoritære Russland er vanskelige. Men russere flest ønsker bare å leve vanlige liv og vil ikke være Putins stormtropper, sier han og fortsetter:
- Vi ser at en fjerdedel av russerne støtter krigen, men da ikke massakrer som i Butsja. En fjerdedel sier at de er helt imot krigen, men går ikke ut og demonstrerer fordi de vet de da havner i fengsel. Den siste halvparten forsøker bare å leve livene sine. Siden folk ikke har mulighet til å påvirke den, prøver de bare å stenge krigen ute. Men det betyr ikke at de støtter den, sier Galeotti.