Krigen i Ukraina

- Russere skremmes av Kina

Russere flest har i lengre tid vært bekymret for den stadig større innflytelsen Kina har på landet, ifølge Russlandekspert Mark Galeotti.

GODE VENNER: Kinas president Xi Jinping fikk servert russisk vin og borsj da han var på gallamiddag og storslått statsbesøk hos Russlands president Vladimir Putin i mars i år. Foto: AFP / NTB
GODE VENNER: Kinas president Xi Jinping fikk servert russisk vin og borsj da han var på gallamiddag og storslått statsbesøk hos Russlands president Vladimir Putin i mars i år. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele Moskva var pyntet til fest da Kinas president Xi Jinping besøkte Russland og president Vladimir Putin i mars i år. Russlands krig i Ukraina har isolert både Putin og Russland. Endelig kunne Putin sole seg i glansen av en av verdens mektigste ledere.

- Men mange russere er svært bekymret for Kinas stadig større innflytelse i Russland. Putin trenger Xi mye mer enn omvendt, sier Mark Galeotti, Russland-kjenner, professor og forfatter av en rekke bøker om Russland, til Dagbladet. Boka «Russland - hele historien kort fortalt» er akkurat oversatt til norsk.

Russlands president Vladimir Putin underskrev ny lov som kan gi russere livstid i fengsel. Samtidig kritiserte han Vesten. Video: AP. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Vil til franske riviera

Galeotti viser til at Putin og hans generasjon alltid har vært i krig med vesten, men mener yngre generasjoner har et helt annet forhold til sine naboer i vest.

- Velstående russere lengter mest etter yachtene sine i Sør-Frankrike, og har lenge vært bekymret for Kinas stadig større innflytelse i Russland, ser Galeotti og fortsetter:

Russlands president Vladimir Putin gjør helomvending og innrømmer negative konsekvenser. Video: Kreml. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- De var det også før krigen. Dette er noe mange russere har sterke meninger om, og de mener at den virkelige trusselen for Russland ikke er Nato, men Kina.

Bekymrede russere mener hjemlandet gjør seg mer og mer avhengig av kinesiske penger og økonomi, ifølge Galeotti.

- Folk prater også mye om kinesiske kart over ulike russiske regioner i øst. Stadig flere av disse får kinesiske regionsnavn på kinesiske kart. Ikke at dette er en trussel her og nå, men på sikt, sier Galeotti.

GLAD I RUSSLAND: Da Mark Galeotti var 15 år, tok mora ham med til Russland. Siden da har han fulgt Russland tett. Her på Den røde plass i 2019. Foto: Privat
GLAD I RUSSLAND: Da Mark Galeotti var 15 år, tok mora ham med til Russland. Siden da har han fulgt Russland tett. Her på Den røde plass i 2019. Foto: Privat Vis mer

Støtter ikke Putin

Når det gjelder Putin og hans pågående krig i Ukraina, mener professor Galeotti at russere flest ikke støtter denne, til tross for at det stadig meldes at meningsmålinger sier dette.

- Meningsmålinger i dagens stadig mer autoritære Russland er vanskelige. Men russere flest ønsker bare å leve vanlige liv og vil ikke være Putins stormtropper, sier han og fortsetter:

- Vi ser at en fjerdedel av russerne støtter krigen, men da ikke massakrer som i Butsja. En fjerdedel sier at de er helt imot krigen, men går ikke ut og demonstrerer fordi de vet de da havner i fengsel. Den siste halvparten forsøker bare å leve livene sine. Siden folk ikke har mulighet til å påvirke den, prøver de bare å stenge krigen ute. Men det betyr ikke at de støtter den, sier Galeotti.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer