Spioner

- Russisk dobbeltagent i E-tjenesten

Frode Berg tror det var en russisk dobbeltagent i den norske E-tjenesten som avslørte ham.

I BUR: Frode Berg ble plassert i et bur under rettssaken i Moskva. - Det kan ha vært en russisk dobbeltagent i E-tjenesten som avslørte meg, sier Frode Berg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
I BUR: Frode Berg ble plassert i et bur under rettssaken i Moskva. - Det kan ha vært en russisk dobbeltagent i E-tjenesten som avslørte meg, sier Frode Berg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Publisert

Det er i boka «Spionkrigen» til tidligere NRK-journalist Bård Wormdal at de oppsiktsvekkende påstandene kommer fram. I boka forteller Frode Berg (65), som ble arrestert i Moskva av FSB - Federalnaja sluzjba bezopasnosti, også kjent som den russiske føderale sikkerhetstjeneste - at han var overbevist om at det fantes en dobbeltagent i E-tjenesten.

- FSB hadde detaljert informasjon om to forhold de umulig kunne vite noe om uten å ha en dobbeltagent eller avansert avlytting, sier Frode Berg.

Tause

- Ingen kommentar, er det eneste kommunikasjonssjef Ann-Kristin Bjergene i E-tjenesten vil si til mistanken om at FSB har eller hadde en sentral dobbeltagent plassert i den norske E-tjenesten.

TAUS: Det eneste kommunikasjonssjef Ann-Kristin Bjergene i E-tjenesten vil si, er: Ingen kommentar. Foto: Forsvaret
TAUS: Det eneste kommunikasjonssjef Ann-Kristin Bjergene i E-tjenesten vil si, er: Ingen kommentar. Foto: Forsvaret Vis mer

Heller ikke PST (Politiets sikkerhetstjeneste) som har etterforsket opplysningene fra Frode Berg, er spesielt meddelsomme:

- Det har vi ingen kommentarer til, sier kommunikasjonsrådgiver Eirik Veum i PST.

Frode Berg ble arrestert på gata, utenfor luksushotellet Metropol rett ved Kreml i Moskva 5. desember 2017. Den tidligere inspektøren i Grensekommisariatet i Kirkenes ble anklaget for spionasje.

Spionerte

Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel, og i dommen fra retten i Moskva blir det slått fast at nordmannen hadde spionert for både den norske E-tjenesten og amerikanske CIA (Central Intelligence Agency).

I november 2019 ble Berg benådet av president Vladimir Putin, og få dager seinere ble han utvekslet mot to russiske statsborgere som hadde spionert mot Litauen - Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko. De var begge dømt til ti års fengsel i Litauen.

- Dobbeltagent i E-tjenesten

I boka «Spionkrigen» heter det:

«Da Berg ble løslatt etter fengselsoppholdet i Moskva, var han overbevist om at det fantes en dobbeltagent i Etterretningstjenesten. De første dagene i Norge brukte han derfor i samtaler med PST om dette på Etterretningstjenestens 'bondegård' ved Jessheim. PST lovet å foreta undersøkelser og gi en tilbakemelding, noe Berg siden har fått. Konklusjonen fra PSTs side var at de ikke hadde funnet holdepunkter for at det fantes en dobbeltagent i hans sak».

AVSLØRT: Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel for spionasje mot Russland. Til høyre hans russiske advokat Ilja Novikov. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
AVSLØRT: Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel for spionasje mot Russland. Til høyre hans russiske advokat Ilja Novikov. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Wormdal navngir også mannen som Frode Berg hevder kan ha vært FSB-muldvarp i E-tjenesten.

Overbevist

Overfor Dagbladet utdyper Frode Berg hvorfor han ble overbevist om at FSB hadde en person sentralt plassert i den norske E-tjenesten

- Jeg oppga aldri navnet på min føringsoffiser i E-tjenesten (Dagbladet har tidligere omtalt føringsoffiseren som «Jørgen», red.anm.) til FSB. Men i dommen fra byretten i Moskva blir han jeg har omtalt som en av mine kontakter i E-tjenesten – og som jeg hadde flere møter med på Thon Hotel Opera før reisene til Moskva – omtalt med fullt navn, forteller Frode Berg.

- Da jeg ble avhørt av FSB konfronterte de meg med samtaler jeg hadde hatt med min føringsoffiser i E-tjenesten på et rom på Thon Hotel Opera. De – FSB – gjenga også fortrolige samtaler jeg hadde hatt med etterretningen i Kirkenes. Disse samtalene fant sted i det vi kaller det «hvite hus» i Kirkenes, forteller Berg til Dagbladet.

Dagbladet kjenner ikke den virkelige identiteten til «Jørgen».

Gjenga samtaler

Frode Berg snakker ut om livet hjemme i Kirkenes etter soningen av to år i russisk fengsel. Reporter: Gunnar Hultgreen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet TV Vis mer

På reisene til Russland hadde Berg med seg en konvolutt som han sendte til en adresse i Moskva. Mottakeren var en kvinne (Natalja Savantsjuk) angivelig kusina til mannen E-tjenesten trodde var deres kilde i den russiske nordflåten - Vasilij Zemljakov.

- Jeg møtte aldri noen av dem, forteller Berg.

Både Savantsjuk og Zemljakov var agenter i den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

- Jeg vet ikke, men for meg er det merkelig dersom FSB avlyttet både hotellrommet på Hotel Thon Opera, og huset til E-tjenesten i Kirkenes, sier Frode Berg.

- Tror du fortsatt at russerne har en dobbeltagent i den norske E-tjenesten?

- Da jeg fortalte om mine mistanker under debrifingen med PST, etter at jeg kom hjem til Norge, fikk jeg beskjed om at de ikke hadde funnet holdepunkter for at det fantes en dobbeltagent. Jeg er ikke sikker på at PST snakket sant, sier Frode Berg.

- Dobbeltagent

I boka til Wormdal forteller Frode Berg at han måtte ha hjelp fra advokaten sin, Ilja Novikov, for å få protokollert i rettsbok at det var «Jørgen» som ba ham om å gjennomføre de siste reisene. Til tross for at det var FSB som navnga «Jørgen» i retten.

AKTOR: FSB-oberst Milana Digajeva var aktor i straffesaken mot Frode Berg under rettsaken i Moskva. Hun ville ikke si noe til Dagbladet om spionsaken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
AKTOR: FSB-oberst Milana Digajeva var aktor i straffesaken mot Frode Berg under rettsaken i Moskva. Hun ville ikke si noe til Dagbladet om spionsaken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Berg mener det også er en indikasjon på at «Jørgen» egentlig var russisk dobbeltagent.

EOS-utvalget (Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste) har laget en rapport om Frode Berg-saken. Den rapporten har Frode Berg aldri fått se.

«Aldri fått ett takk»

- Jeg har bedt om innsyn. Da jeg var hos kontrollkomiteen på Stortinget, hadde de lest rapporten, men jeg ble nektet innsyn, sier Berg.

- Det er vanskelig å vite og bevise så lenge jeg ikke jeg får se EOS-utvalgets rapport. Selv om PST avviser at det er holdepunkter, er det vel ingen grunn til å tro at de ville ha bekreftet det dersom de fant beviser for det. Som sagt jeg er ikke sikker på at PST snakker sant.

- Hvordan er ditt forhold til din oppdragsgiver E-tjenesten i dag?

- Jeg har aldri fått noen takk eller unnskyldning fra E-tjenesten. Bitterheten satt lenge i, men jeg har stor forståelse for at vi må ha en E-tjeneste. Det er bare å se på tiden vi er inne i. Men det er nok slik at det sitter litt bitterhet i meg fortsatt, sier Frode Berg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer