Anmeldelse: Marieke Lucas Rijneveld «Min kjæreste skatt»

Rystende vakker og pervers

Den nye romanen fra Nederlands litterære stjerneskudd, er en Lolita-historie som både er opprørende og vakker.

MARIEKE LUCAS RIJNEVELD: Vant den internasjonale Booker-prisen for debutromanen «Kveldens ubehag», og er nå ute med den oppsiktsvekkende «Min kjæreste skatt». Foto: NTB
MARIEKE LUCAS RIJNEVELD: Vant den internasjonale Booker-prisen for debutromanen «Kveldens ubehag», og er nå ute med den oppsiktsvekkende «Min kjæreste skatt». Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: «Den gjenstridige sommeren lå du som en kalv i seteleie på mine sykelige lengslers fødestue.»

Denne håpløse kjærlighetserklæringen kommer på første side i Marieke Lucas Rijnevelds nye roman «Min kjæreste skatt». Den innvarsler bokas dypeste trekk; rystende! Rystende vakker, rystende sanselig, rystende pervers, rystende vond.

Marieke Lucas Rijneveld (f. 1991) regnes som et av Nederlands største nåtidige litterære talenter. For debutromanen «Kveldens ubehag» (på norsk i 2021) ble forfatteren tildelt The International Booker Prize i 2020. Rijneveld, som også er en prisbelønt poet, har i mange år definert seg som ikke-binær. Nå er betegnelsen hen/they/them byttet ut med det foretrukne han/ham. Jeg nevner det, fordi det har en gjenklang i den nye romanen.

Forblindet

Fortellerstemmen i «Min kjæreste skatt» tilhører en 49 år gammel dyrlege. Dette er hans versjon av den avsindige forgapelsen og fortapelsen som rammet ham den glohete sommeren 2005. Objektet – min kjæreste skatt, min himmelske utvalgte, my dear boy, mine lenders flamme – er ei 14 år gammel jente som gjennomgående omtales som «du» i romanen. Som en lang, heseblesende kjærlighetserklæring til henne er dyrlegens historie nedskrevet, men den har likevel forklaringer myntet på et mer offisielt publikum, «magistratene», altså myndighetspersoner innen rettsapparatet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer