Anmeldelse: Brynjulf Jung Tjønn «Kvit, norsk mann»

Rystende

Brynjulf Jung Tjønn skriver ikke politisk korrekte dikt om å være adoptert. Snarere er dette rystende lesing.

ERFARINGER: Diktsamlingen «Kvit, norsk mann» bygger på forfatterens egne erfaringer, og er ei bok anmelder vil anbefale til alle. Foto: Marie Kleppe Vihovde
ERFARINGER: Diktsamlingen «Kvit, norsk mann» bygger på forfatterens egne erfaringer, og er ei bok anmelder vil anbefale til alle. Foto: Marie Kleppe Vihovde Vis mer
Publisert

BOK: Hvordan er det å se «unorsk» ut i Norge? Dette er den sentrale tematikken i Brynjulf Jung Tjønns åttende bok for voksne, diktsamlingen «Kvit, norsk mann». Tjønn ble selv adoptert fra Sør-Korea som liten – til Feios i Sogn og Fjordane.

«hyundai, samsung, lg, kia og adoptivbarn

alt er made in korea

bilar, tv-ar, mobiltelefonar og små, gule barn

eksportvarar til ei vestleg, kvit verd»

«Kvit, norsk mann»

Brynjulf Jung Tjønn

Diktsamling

Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2022

«Rystende dikt for alle.»
Se alle anmeldelser

Det fins en del slike «sivilisasjonskritiske» passasjer i boka, men først og fremst framstår den som basert på personlige erfaringer med å bli tatt for å være utlending når man ikke er det: «då eg fekk kjærast / spurte eit syskenbarn / om kjærasten var slik som meg / eller om ho var norsk».

Ingen tviler vel på at adoptivbarn blir like norske som potetbarn? I fjernadopsjonens tidsalder er det overhodet ingen grunn til å tro at fødested eller hudfarge har noe som helst å si for personligheten. Arv ja. Miljø ja. Ikke fødested eller hudfarge.

Tragisk alvor

I et av diktene heter det at de eneste som liknet på diktjeget i oppveksten, var Christian Strand og Vegard «Short Cut» Olsen i NRK-programmene «Midt i smørøyet» og «Topp 20». Så kommenterer dikteren at de begge er adopterte. Diktet slutter med noe det er fristende å kalle en vittighet: «då dei blei vaksne / fekk dei jobb / i nrk migrapolis».

Morsomt formulert, men i bunnen ligger et tragisk alvor. Og slik er «Kvit, norsk mann» flere steder: Det er som om dikteren frister leseren til å trekke på smilebåndet, før latteren brått setter seg i halsen, når man begynner å tenke på hva dette egentlig betyr. Hvorfor i all verden skal adoptivbarn jobbe i NRK’s «Migrapolis»? Hvorfor skal fødested eller hudfarge ha noe å gjøre med hvor de får jobb?

Ryster

Under lesningen av «Kvit, norsk mann» får jeg denne følelsen flere steder: At dikteren nærmest lurer meg til å le, sukrer de bitre erfaringene så vi ender opp med bittersøt galgenhumor.

Men på ingen måter alltid. Noen steder er diktene alt annet enn artige, slik som dette, som begynner med «kjem du frå ei seter oppe i setesdal?», og slutter slik:

«eg veit at

viss eg hadde hatt ein stebror

ein kvit, norsk stebror

så kunne han ha skote meg

på mitt eige soverom

fordi eg ikkje var

ein kvit, norsk mann»

Her blir det tatt i bruk voldsomme virkemidler. Å henvise til uhyrlige hendelser vi kjenner fra nyhetsbildet, er det i meste laget? Jeg opplever det ikke sånn. Snarere vil jeg si at det er når Brynjulf Jung Tjønn tillater seg å ryste leseren, at diktene hans fungerer best.

Treffer til de grader

Mange av diktene i denne samlingen er særdeles lettfattelige. Det er som om dikteren setter alt inn på å nå fram med budskapet sitt, snarere enn å søke litterært raffinement. Noen steder står det enkle i fare for å tippe over i det banale. Likevel er dette ei bok jeg varmt vil anbefale.

Særlig skyldes det noen få dikt som utmerker seg. Og slik er poesi. Noen poeter skriver dikt et langt liv, og blir likevel bare kjent for ett eneste av dem. Det var det som virkelig traff. Og kanskje er det godt nok? Slik tenker jeg om Brynjulf Jung Tjønn. Hva så om noen av diktene kan framstå litt banale? Når han treffer, så treffer han til de grader. Og da skriver han for alle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer