Anmeldelse: Brynjulf Jung Tjønn «Kvit, norsk mann»

Rystende

Brynjulf Jung Tjønn skriver ikke politisk korrekte dikt om å være adoptert. Snarere er dette rystende lesing.

ERFARINGER: Diktsamlingen «Kvit, norsk mann» bygger på forfatterens egne erfaringer, og er ei bok anmelder vil anbefale til alle. Foto: Marie Kleppe Vihovde
ERFARINGER: Diktsamlingen «Kvit, norsk mann» bygger på forfatterens egne erfaringer, og er ei bok anmelder vil anbefale til alle. Foto: Marie Kleppe Vihovde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Hvordan er det å se «unorsk» ut i Norge? Dette er den sentrale tematikken i Brynjulf Jung Tjønns åttende bok for voksne, diktsamlingen «Kvit, norsk mann». Tjønn ble selv adoptert fra Sør-Korea som liten – til Feios i Sogn og Fjordane.

«hyundai, samsung, lg, kia og adoptivbarn

alt er made in korea

bilar, tv-ar, mobiltelefonar og små, gule barn

eksportvarar til ei vestleg, kvit verd»

Det fins en del slike «sivilisasjonskritiske» passasjer i boka, men først og fremst framstår den som basert på personlige erfaringer med å bli tatt for å være utlending når man ikke er det: «då eg fekk kjærast / spurte eit syskenbarn / om kjærasten var slik som meg / eller om ho var norsk».

Ingen tviler vel på at adoptivbarn blir like norske som potetbarn? I fjernadopsjonens tidsalder er det overhodet ingen grunn til å tro at fødested eller hudfarge har noe som helst å si for personligheten. Arv ja. Miljø ja. Ikke fødested eller hudfarge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer