Salman Rushdie knivstukket på scenen

Den kjente og kontroversielle forfatteren fløyet til sykehus etter å ha blitt knivstukket under arrangement i New York. Han skal ha blitt knivstukket flere ganger, ifølge medier.

ANGREPET: Den kjente og kontroversielle forfatteren Salman Rushdie er angrepet på scenen i New York, melder nyhetsbyrået AP. Video: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kjente og kontroversielle forfatteren Salman Rushdie er angrepet på scenen i New York, melder nyhetsbyrået AP. Omkring klokka 20 fredag kveld opplyser Rushdies agent at han operers, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Omkring én time tidligere opplyste guvernøren i New York at Rushdie fortsatt var i live etter angrepet.

- Han får den hjelpen han trenger, etter at han ble fløyet til sykehus, sa guvernør Kathy Hochul på en pressekonferanse.

Hun sa at det pågikk en innsats for å samle inn mer informasjon om gjerningsmannen som angrep Rushdie på et litteraturarrangement i delstaten.

Politiet bekreftet at Rushdie har blitt knivstukket i halsregionen og at han ble flydd til sykehus. Personen som skulle intervjue ham fikk en mindre hodeskade i angrepet.

BBC skriver rett over klokka 19.00 fredag kveld at Rushdie fikk flere stikkskader. De siterer New York Times, som har snakket med en lege som var på arrangementet da hendelsen fant sted.

- Han fikk flere stikkskader, inkludert et i nakken. Han fikk ikke livreddende førstehjelp da, fordi han hadde puls, sier lege Rita Landman til New York Times.

Tilstanden til Rushdie er ikke kjent.

Angriperen ble pågrepet.

Hendelsen skjedde i Chautauqua i New York.

ANERKJENT: Salman Rushdie har levd i tiår med drapstrusler. Foto: AP Photo/Rogelio V. Solis
ANERKJENT: Salman Rushdie har levd i tiår med drapstrusler. Foto: AP Photo/Rogelio V. Solis Vis mer

Mye blod

Ifølge nyhetsbyrået Ap ble han angrepet i det han ble introdusert og skulle på scenen. Angriperen skal ha begynt å slå eller stikke forfatteren, som falt i bakken.

Bilder fra stedet viser mye blod, og ambulansepersonell og politi kom til for å hjelpe forfatteren.

Hendelsen fant sted fredag formiddag i småbyen Chautauqua, rundt 50 mil nordvest for New York by.

Rushdie har i årevis vært utsatt for drapstrusler - spesielt etter utgivelsen av romanen «Sataniske vers» i 1988. Deler av den muslimske verden så på boka som blasfemisk og det iranske regimet utlyste sin fatwa over forfatteren i 1989.

Trusler

Den indiskfødte britiske forfatteren er blitt kjent som en av vår tids viktigste ytringsfrihetsforkjempere på grunn av forfatterskapet.

75-åringen har levd med politibeskyttelse i årevis.

I Norge ble Rushdies forlegger, William Nygaard, skutt i et attentat i 1993. Nygaard overlevde attentatet, som de fleste kobler til utgivelsen av «Sataniske vers» på norsk.

Irans regjering har for lengst tatt avstand fra fatwaen mot Rushdie, men motstanden mot ham og boka vedvarer. En halvoffisiell religiøs stiftelse i landet økte dusøren fra 2,8 til 3,3 millioner dollar i 2012.

Rushdie avfeide trusselen den gangen og sa det «ikke fantes bevis» for at noen var interessert i pengene. Det samme år utga han memoarboka «Joseph Anton» om fatwaen. Boka er skrevet i tredje person, og tittelen er en hyllest til forfatterne Joseph Conrad og Anton Tsjekhov.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer