Vetle Lid Larssen

Sankta Lucias forunderlige og groteske reise

Kidnappet av Harald Hardråde, stjålet av nonner, og beskyttet fra bomberegn. Vetle Lid Larssen har dykket ned Sankta Lucias voldsomme skjebne.

JOURNALIST I FORTIDA: Fem og et halvt år har Vetle Lid Larssen brukt på å følge i fotsporene til Sankta Lucia. Det er blitt til boka «Lucias siste reise». Foto: Kristin Svorte
JOURNALIST I FORTIDA: Fem og et halvt år har Vetle Lid Larssen brukt på å følge i fotsporene til Sankta Lucia. Det er blitt til boka «Lucias siste reise». Foto: Kristin Svorte Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lucia var 17 år da hun døde i en liten by på Sicilia. Vi snakker om jenta som er grunnen til at norske barn går med lys i håret og deler ut lussekatter hvert år den 13. desember. Hun som etter hvert skulle få helgenstatus som Sankta Lucia.

Den unge jenta hadde fått beskjed om å gifte seg med Nerius, han som var kortere enn de fleste og hadde kappet av hælen til en slave med øks. Hun nektet. Og som om ikke det var ille nok, hun sto foran den romerske guvernøren i Siracusa og sa høyt og tydelig at hun trodde på en kristen gud. Året var 304 e.Kr. og på denne tida var de kristne statsfiender som skulle nedkjempes. Som straff ble Lucia sendt til byens bordell. Da det ikke hjalp på trassigheten hennes, ble hun halshogget, med sverd. Hun ble gravlagt, i skjul, dypt nede i byens katakomber. Og svart senket natta seg.

Omtrent sånn ser Vetle Lid Larssen for seg hva som kan ha skjedd med den unge, rike og kristne Lucia, i romanen «Lucias siste reise».

- Men Lucias grav i Siracusa er tom. Det er ikke noe lik der. Så hvor ble hun av?

Kidnappet

Ved et cafebord i Oslo sitter Vetle Lid Larssen (61). De hvite krøllene lyser gjenkjennende på toppen av mannen som har brukt de siste fem og et halvt åra på å finne ut av disse spørsmålene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.