Sanna Sarromaa: - Opplevde psykisk vold

Sanna Sarromaa (43) er vant til å være sterk, derfor var det så overraskende å være svak. Og å oppdage at hun ikke klarte å gå fra et psykisk voldelig forhold.

ERFARING: Sanna Sarromaa har kommet med boka «Hvorfor gikk jeg ikke? Om kjærlighet og psykisk vold». Og brukt egne erfaringer. Foto: Geir Olsen
ERFARING: Sanna Sarromaa har kommet med boka «Hvorfor gikk jeg ikke? Om kjærlighet og psykisk vold». Og brukt egne erfaringer. Foto: Geir Olsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det virker å være en oppfatning blant folk at psykisk vold er noe bagatellmessig, en slags uskyldig lillebror av fysisk vold. Den oppfatningen må vi bort fra sier Sanna Sarromaa som nå er ute med boka «Hvorfor gikk jeg ikke?», om usunne parforhold, både i eget liv og andres.

- Du skriver at du noen ganger tenkte at det hadde vært bedre om han var fysisk voldelig?

- Ja, jeg tenkte det, for da hadde det vært lettere for andre å se hvordan jeg hadde det. Kanskje hadde jeg også selv skjønt raskere at jeg måtte komme meg ut av forholdet.

Blikket er blått og direkte.

- I stedet lot jeg det pågå så lenge at jeg ble totalt utmattet.

Flere sider

Sanna Sarromaa serverer kaffe i Mummi-kopper hjemme på Lillehammer. Utenfor snør det tett, men inne er det lunt med koselig rot og bilder av de fire barna på veggene.

Sarromaa er født i Finland, er utdannet sosiolog og historielektor, og har skrevet flere bøker, sist om skilsmissebarn.

- Limet i voldelige forhold er at mishandleren ikke er ensidig, han eller hun har også gode sider, kanskje til og med vidunderlige sider. Variasjonen mellom kulde og varme gjør offeret hekta på forholdet, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer