Anmeldelse: Ole Robert Sunde «Langsom marmor»

Sår, vakker og klok

Med langsomme åretak skildrer Ole Robert Sunde sorgens mange faser og nyanser i sin nye roman.

SORG: Ole Robert Sunde har skrevet siste bok i sin sorgtrilogi. Fem år etter at hovedpersonens kone døde, er han fortsatt innhyllet i sorgen. Foto: Annika Byrde
SORG: Ole Robert Sunde har skrevet siste bok i sin sorgtrilogi. Fem år etter at hovedpersonens kone døde, er han fortsatt innhyllet i sorgen. Foto: Annika Byrde Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Ole Robert Sunde er en særegen forfatter og har en ubendig trang til å grunne over spørsmål det er vanskelig å svare på. Slik er det også i hans siste og tredje bok i den såkalte sorgtrilogien.

«Langsom marmor»

Ole Robert Sunde

Skjønnlitteratur

Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2022

«Strålende om sorg.»
Se alle anmeldelser

«Langsom marmor» handler om en eldre enkemann som forsøker å fatte konsekvensene av at hans kone døde av kreft. I åpningen møter vi ham på hytta fem år seinere, men det meste av boka skildrer hans spaserturer på Bislett gjennom et års tid. Underveis maner mannen fram lysende minner om samlivet med sin elskede gjennom 45 år.

Mens kona ble syk i den første boka, «Penelope er syk», handler «Jeg føler meg uvel» om den besettende sorgen i tida rett etter hennes død. På mange måter starter «Langsom marmor» der den sluttet. Enkemannen er fortsatt besatt av sorg. Alt han ser, minner om kona. Et par røde sko får ham til å tenke på deres siste tur til London, et grønt skjerf minner ham på to lysestaker hun satte stearinlys i, og en kvinne som sitter på en benk, forvandles straks til konas dobbeltgjenger.

Han er lukket inne i en verden av intense, flimrende og hallusinatoriske påminnelser. Som hans datter påpeker: Han er monomant besatt av kona og kommer seg ikke videre.

Hva nå?

Men vil han egentlig videre? Er det ikke snarere slik at sorgen er blitt mannens liv – kanskje av angst ved tanken på det nye livet som måtte vente ham?

Etter hvert får han mer avstand til minnene. I alle fall antar teksten form av mer avklarte og reflekterte fortellinger. «Den første gangen jeg så henne på gata i Moss, var hun praktfull og hadde en vakker, lys stemme.» Slik åpner den første av disse fortellingene, og Sunde fortsetter med å skildre mannens forhold til de kommende svigerforeldrene, bryllupet, barnefødsler og han og konas familie- og kunstnerliv. Det er en kjærlighetshistorie fylt av kjærtegn og kyss, intens klining og sterke kunstopplevelser. Som leser er det umulig ikke å dele fortellerens vemod ved vissheten om at det hele er over.

Sunde er ikke bare en forfatter som stiller spørsmål, men han skriver heller ikke tradisjonelle historier. Denne gangen sirkler han sakte, men sikkert inn et paradoks i enkemannens sorgarbeid. Når sorgen blir mer avklart, er det som om han får en ubevisst angst for å ta spranget over i et nytt liv. Jeg røper ikke for mye når jeg avslører at romanen slutter med et spørsmål om hvordan han skal leve videre med sorgen.

Enestående studie

Det som gjør «Langsom marmor» til en helt enestående studie i sorgens ulike faser og nyanser, er Sundes dvelende skrivemåte. Det første hintet om hvor langsomt han tar seg fram, får vi med tittelen. Den er hentet fra det antikke eposet «Æneiden». Der skildrer Vergil helten Aeneas reise fra Troja til Roma og grunnleggelsen av Romerriket. I den scenen som har fanget Sundes interesse, stikker han og mennene åra ned i det som i den norske oversetteren heter «blikkstille sjø», men som i den svenske oversettelsen lyder «långsamma marmoren».

Som et bilde på Sundes langsomme sorgarbeid, er utvilsomt det å ro i marmor et treffende bilde. For med lange, seige åretak skildrer han den eldre mannens kamp for å dempe og sivilisere sorgen som raser i ham, slik at han kan leve videre med den – som en gjemt, men ikke glemt, følgesvenn.

«Langsom marmor» er den såreste, vakreste og klokeste boka om sorg og savn jeg har lest på lang, lang tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer