Vant Pulitzerprisen for sin andre roman:

- Satte meg ned og gråt

Tre damer kom til unnsetning da forfatter Hernan Diaz (49) gråtende entret den litterære stjernehimmelen på et fortau i USA.

MØTTE METTE-MARIT: Kronprinsesse Mette-Marit sto først i køen da den nyslåtte vinneren av Pulitzerprisen, argentinskfødte Hernan Diaz, gikk inn for landing under Litteraturfestivalen på Lillehammer i forrige uke. Foto: Hans Arne Vedlog
MØTTE METTE-MARIT: Kronprinsesse Mette-Marit sto først i køen da den nyslåtte vinneren av Pulitzerprisen, argentinskfødte Hernan Diaz, gikk inn for landing under Litteraturfestivalen på Lillehammer i forrige uke. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert

8. mai 2023. Hernan Diaz (49) er på bokturné i byen Greenville i den amerikanske delstaten Sør-Carolina. Han er alene, sliten og i underskudd på søvn etter flere måneder på reise i Europa, Latin-Amerika og USA.

Nå sitter han på et fortau. Og han gråter.

Tre eldre damer kommer forbi, stopper, og spør om det er noe de kan gjøre for ham. De aner ikke hvem mannen er.

Diaz ser opp på dem, tørker tårene og forklarer at han ikke er lei seg, men gråter av glede fordi han at er tildelt Pulitzerprisen for skjønnlitteratur 2023.

- Intens følelse

- De tre damene var faktisk de første til å gratulere meg. Det var en veldig intens følelse, helt umulig å beskrive. Jeg driver fortsatt og bearbeider det som har skjedd.

To uker etter opptrinnet på et fortau i Greenville, sitter den nyslåtte Pulitzervinneren ved et bord i ærverdige Salongen i Kulturhuset Banken på Lillehammer. Det er litteraturfestival og glade dager for bokelskerne blant oss. Lenge før Hernan Diaz vant Pulitzerprisen for romanen «Tillit», ble han invitert hit for å snakke om «Veien til et forfatterskap». Eller som han selv nettopp har formulert det fra scenen: «Jeg levde mange år i avvisningens kalde, mørke og ugjestmilde skygge».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer