Levi Henriksen

Seks kjærlighetsbrev som forandret alt

Da Levi Henriksen så morens kjærlighetsbrev fra hennes elskede Oskar, tegnet det et nytt bilde av hans pietistiske mor.

BLOMSTER PÅ GRAVEN: Etter at Levi Henriksen hadde fått de gamle kjærlighetsbrevene fra datteren til hans mors ungdomskjæreste, Oskar Maier, la hun blomster på graven til Tea, Levis mor, på Vinger kirke. - Hun ville takke for hva hun betydde for han under krigen, og etterpå i russisk fangenskap. Minnene om henne holdt ham i live, sier forfatteren. Foto: Anders Grønneberg
BLOMSTER PÅ GRAVEN: Etter at Levi Henriksen hadde fått de gamle kjærlighetsbrevene fra datteren til hans mors ungdomskjæreste, Oskar Maier, la hun blomster på graven til Tea, Levis mor, på Vinger kirke. - Hun ville takke for hva hun betydde for han under krigen, og etterpå i russisk fangenskap. Minnene om henne holdt ham i live, sier forfatteren. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONGSVINGER (Dagbladet): - Jeg var alltid knyttet til mamma.

Replikken blir hengende under taket. Rommet er en skrivestue på Kongsvinger museum, en teglsteinsbygning nedenfor festingen på en høyde over byen. Fotografier av Elvis og andre artister henger på veggene, sammen med bilder av familien.

- Jeg er mammadalt, eller var. Mamma døde for fire år siden.

- Det er ikke så rock'n'roll å være så knyttet til mora si, men Elvis var også mammadalt, så da er det greit, sier Levi Henriksen.

- Boka presset seg fram

Det er noe langsomt og ettertenksomt over forfatteren og musikeren fra byen ved de dype skogene noen svingete veikilometer fra svenskegrensa. Han er ganske lik sine bøker og plater, litt tung og alvorlig.

Men det han serverer, beveger og berører - mollstemt og med jevn rytme.

Nå er Levi Henriksen klar med en ny roman med sterkt rotfeste i virkeligheten. Hans forrige, «Her hos de levende», tar utgangspunktet i historien om sin far. I «Tolv ord fra Oskar Maier» er det hans mor og hennes første kjærlighet som utbroderes.

- Da jeg fikk se og lese mammas kjærlighetsbrev, presset boka seg fram. Det var brev jeg ikke visste om, brev hun skrev som 17-åring, til en Oskar Maier i Tyskland, sier Levi, med blikket til en gammel, trist hund.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer