Ukjent Charlotte Brontë-bok funnet:

Selger oppsiktsvekkende bok for millionsum

En upublisert samling av Charlotte Brontës dikt fra barndommen ble funnet i en privat samling i USA. Torsdag skal den auksjoneres bort i New York. Prisen: 11 millioner kroner.

SKJULT SKATT: Den berømte forfatteren bak klassikeren «Jane Eyre», Charlotte Brontë, skrev mange miniatyrbøker med dikt og tekster sammen med sine søstre, Emily og Anne i barndommen. Nå er en av disse diktbøkene blitt gjenfunnet. Foto: NTB
SKJULT SKATT: Den berømte forfatteren bak klassikeren «Jane Eyre», Charlotte Brontë, skrev mange miniatyrbøker med dikt og tekster sammen med sine søstre, Emily og Anne i barndommen. Nå er en av disse diktbøkene blitt gjenfunnet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Best kjent for romanklassikeren «Jane Eyre», hentet forfatteren Charlotte Brontë mye inspirasjon fra sin oppvekst i Yorkshire. Etter mange år i privat eierskap skal et av hennes verk fra barndommen nå legges ut for salg 21. april, skriver New York Times.

- Brontës «tapte» dikt

Ifølge avisa er det nyeste funnet ei håndlaget 15-siders miniatyrbok med tittelen «A Book of Rhymes».

I denne finner vi ti dikt skrevet av den da 13 år gamle Brontë. Fordi boka har vært i privat eierskap til nå, har diktene aldri tidligere vært publisert.

- Del av historien

Det er det Manhattan-baserte firmaet James Cummins Bookseller som står for salget av «A Book of Rhymes». I New York Times-intervjuet forteller Henry Wessells fra James Cummins at boka ble funnet i en konvolutt gjemt bort i ei gammel skolebok.

Bokhandleren forklarer til New York Times at boka tilhører en «privat amerikansk samling», men kan ikke avsløre hvem eieren er på grunn av taushetsplikt.

Etter 25 år i bokhandlerbransjen har Wessells stått for salget av mye bemerkelsesverdig. Han beskriver likevel den lille, håndlagde Brontë-boka som et helt unikt, en-gang-i-karrieren-funn.

- Jo mer du ser på boka, jo mer interessant blir den, sier han til New York Times.

- Selges for millionsum

Miniatyrboka ble sist sett på auksjon i New York i 1916, der den ble solgt for 520 dollar, noe som i dag tilsvarer rundt 117 000 kroner.

Under åpningen av bokmessa New York International Antiquarian Book Fair 21. april skal «A Book of Rhymes» avdekkes for første gang på hundre år. Ifølge New York Times ligger salgsprisen på heftige 1,25 millioner dollar, eller 10,8 millioner norske kroner.

Wessells opplyser til New York Times at boka selges på en betingelse; at innholdet ikke blir sitert eller beskrevet under auksjonen.

- Kjøperen vil få mulighet til å publisere boka, og det blir i så fall en merkedag for alle Brontë-historikere, sier Wessells.

Gullalder for Brontë-historikere

Miniatyrboka er den siste i en rekke nye historiske funn i Brontë -samlingen. I løpet av de siste åra har Brontë-historikere og litteraturvitere kunnet glede seg over at flere av hennes tidligere tapte verk har kommet fram i lyset.

I desember 2021 rapporterte The Guardian at en rekke britiske biblioteker og museer hadde samlet inn 15 millioner pund for å redde en unik samling av britisk litterær kulturarv.

«SMÅBØKENE»: I «Hornesfield biblioteket»-samlingen finner vi et bredt utvalg av miniatyrbøker håndskrevet av søstrene Charlotte, Emily og Anne Brontë. Foto: NTB
«SMÅBØKENE»: I «Hornesfield biblioteket»-samlingen finner vi et bredt utvalg av miniatyrbøker håndskrevet av søstrene Charlotte, Emily og Anne Brontë. Foto: NTB Vis mer

Ifølge den engelske avisa ledet Friends of the National Libraries (FNL) innsamlingen. Halvparten av beløpet ble donert av Storbritannias rikeste mann, Sir Leonard Blavatnik, som også tidligere har donert store beløp til organisasjonen. Resten av midlene kom fra litterære stiftelser og private donorer fra hele verden.

- Offentligheten har utvist et utrolig engasjement for denne samlingen av manuskripter og bøker som har vært skjult i nesten et århundre. Å redde den har vært litt som å åpne en egyptisk grav for første gang, og finne eldgamle tekster og skatter som nå er bevart for studenter, akademikere og bokelskere, sa styreleder i FNL, Geordie Greig, til The Guardian.

- Raste mot auksjon

Samlingen, kjent som «Hornesfield biblioteket», ble stiftet på slutten av 1800-tallet av de britiske industrieierne, William og Alfred Law. Den inneholder over 500 manuskripter, brev og håndskrevne tekster fra kjente forfattere som Walter Scott, Jane Austen og Brontë-søstrene. Til tross for det rike innholdet i samlingen, har den vært nærmest usett siden slutten av 1930-tallet.

I mai i fjor annonserte Sotheby's at samlingen skulle ut på auksjon for private samlere. Kunngjøringen ble møtt med sterk motstand fra akademikere, da de fryktet at samlingen ville bli utilgjengelig for offentligheten og akademia, hvis skulle den falle i private hender, skrev The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer