Anmeldelse: Espen Rostrup Nakstad, «Kode rød - kampen for det vakre»

Selvskryt fra Nakstad

Espen Rostrup Nakstad er nådeløs mot sine kritikere i boka om coronapandemien.

KRISENS MANN: Espen Rostrup Nakstad har stått midt i krisehåndteringen under pandemien. Og han har rukket å skrive bok om det. Foto: NTB
KRISENS MANN: Espen Rostrup Nakstad har stått midt i krisehåndteringen under pandemien. Og han har rukket å skrive bok om det. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Da Norge ble stengt ned brukte jeg de første månedene på å lese meg gjennom europeisk litteraturhistorie på jakt etter skildringer av farsotter, epidemier og pandemier. En av de tingene jeg oppdaget, var at de alltid har skapt helter - enten de er selvopptatte, modige eller klartenkte.

Det har også coronapandemien gjort. Den som framfor noen er blitt en helt her hjemme, er fungerende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Med sine klare svar på utallige spørsmål, ga han de aller fleste av oss en følelse av at pandemien var under kontroll. Det er derfor ikke så rart at boka «Kode rød» er en fortelling om at «alt blir bra» til slutt.

I likhet med Camilla Stoltenbergs «Året som aldri tok slutt», tar også Nakstad oss gjennom tida fra de første nyhetene om utbruddet i Wuhan, til august i år. Underveis forteller han om sin ungdom som skiløper, vennskapet med tvillingbroren som døde i en helikopterulykke, familien, arbeidet som jurist, samt foreldre og slektninger.

Helter med feil

Han koster også på seg å fortelle om berømte menn han har møtt, som Gunnar Sønsteby og den amerikanske juristen Benjamin Ferencz. Sistnevnte var en av dommerne under Nürnbergprosessene etter annen verdenskrig og pådriveren for etableringen av den internasjonale domstolen i Haag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer