Anmeldelse: Julekalenderboka «Tikkens jul» av Kjetil Indregard/ Nikolai Lockertsen

Sender deg rett i julemodus

Adventsbøkene gleder oss med drøye doser hygge. «Tikkens jul» er basert på NRKs nye julekalender og er heldigvis ikke uten brodd.

SPIN-OFF: «Tikkens jul» er basert på NRKs nye julekalender som antakelig vil trekke horder til skjermen med dette sjarmerende, dickenske universet. Illustrasjon: Nikolai Lockertsen
SPIN-OFF: «Tikkens jul» er basert på NRKs nye julekalender som antakelig vil trekke horder til skjermen med dette sjarmerende, dickenske universet. Illustrasjon: Nikolai Lockertsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De siste åra er det kommet flere adventsbøker som står seg godt, jul etter jul. «Snøfall» av søstrene Hagerup og illustratør Ane Gustavsens er blant de fineste på den koselige, varme sida, mens Gaute Heivolls «Klokkerens evangelium» og Simon Strangers «Adventsstjernen», befinner seg i den litt mørkere enden av skalaen. Den første ved å være mollstemt i ord og bilder, den andre ved et tydeligere politisk tilsnitt.

Nå kommer «Tikkens jul», av forfatter og regissør Kjetil Indregard og illustratør Nicolai Lockertsen. Boka, som er basert på NRKs nye adventskalender «Kristiania Magiske Tivolitheater», er en klassisk julefortelling. Den tematiserer savn, tilhørighet og håp, og kombinerer gode doser julestemning med passe doser alvor. Det beste er likevel originaliteten: «Tikkens jul» tilbyr nye nyanser som vil begeistre små – og vekke ettertenksomhet hos voksne.

Drømmen om noe bedre

Ni år gamle Tikken bor sammen en ukjærlig mor og to passe sympatiske søstre i Vika, i gamle Kristiania på begynnelsen av 1900-tallet. Tikken føler seg ikke hjemme hjemme, og hadde det ikke vært for nabogutten Luka, hadde hun vært bånn ensom. Hver dag selger hun fyrstikker for å bøte på fattigdommen. Hunden Nansen er fast følgesvenn. Det er han som drar trallen Tikken sitter i. For Tikken kan ikke gå. Hun er lam etter polio.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.