Intervju med Laura Lindstedt om sexavhengighet og hennes nye roman:

- Sex er et farlig tema

Natalia er nymfoman, og vil ha hjelp. Eller, vil hun egentlig det? Hun ville i hvert fall være hovedpersonen i Laura Lindstedts nye roman.

STJERNESKUDD: Finske Laura Lindstedt er blitt kalt litteraturens rockestjerne og har imponert med sine romaner. Nå er hennes siste, «Min venninne Natalia», ute på norsk. Foto: Jarkko Mikkonen
STJERNESKUDD: Finske Laura Lindstedt er blitt kalt litteraturens rockestjerne og har imponert med sine romaner. Nå er hennes siste, «Min venninne Natalia», ute på norsk. Foto: Jarkko Mikkonen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg tenker på sex hele tida. Det er problemet mitt», sa Natalia.

Hva gjør du som forfatter når en fiktiv kvinne dukker opp i tankene dine og krever at du skal skrive om henne? Natalia er en sånn kvinne, og hun kom ubedt inn i hodet til den finske forfatteren Laura Lindstedt (45). Lindstedt ble så nysgjerrig at hun tenkte: Hvis jeg skaper et terapirom og lar Natalia komme dit, så kan terapeuten stille spørsmål, og jeg får vite hva Natalia vil.

Og Natalia begynte å snakke om sex og skam og kjærester som trenger seg inn i hull.

Det er en grå januardag når Laura Lindstedt dukker opp på pc-skjermen med rotete bokhyller i bakgrunnen. Det er på denne måten intervjuer må gjøres når virus herjer. Hun er en smule ute av fokus, og kikker gjennom runde, røde briller fra arbeidsrommet sitt i Helsinki.

- Sex er et farlig tema å gå inn, sier hun.

- Jeg tok det som en utfordring.

Stjerneskudd

Kanskje har du ikke hørt om henne, men Laura Lindstedt er blitt kalt rockestjernen av finsk litteratur. Den første romanen hun skrev, «Sakset», som ikke er oversatt til norsk, ble nominert til Finlandiaprisen. Den andre, «Oneiron», vant prisen, og ble også nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Dagbladets Fredrik Wandrup kalte henne et litterært stjerneskudd, og ga en sekser til boka som er «en fantasi om sekundene etter døden». Den tredje romanen, «Min venninne Natalia», har fått strålende anmeldelser både i Finland, USA og Sverige. «Kunst, erotikk og psykoanalyse veves sammen til et lite mesterverk», skrev Aftonsbladets anmelder. Nå er romanen også å finne på norsk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer