Anmeldelse: Vanessa Springora, «Samtykket»

Sjokkerende og iskaldt

Vanessa Springoras skandaleomsuste memoarbok er en iskald hevn over overgriperen.

METOOROMAN: «Samtykket» er en slagferdig og vond beretning om seksuelt og litterært misbruk. Boka vakte oppstandelse da den utkom i Frankrike i 2020. Foto: NTB
METOOROMAN: «Samtykket» er en slagferdig og vond beretning om seksuelt og litterært misbruk. Boka vakte oppstandelse da den utkom i Frankrike i 2020. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vanessa Springoras memoarbok «Samtykket» rystet Frankrike. En av landets berømte forfattere, i boka kalt G., utleveres som overgriper. Springora, som er forlagssjef, skriver om forholdet hun hadde til G. da hun var fjorten. Han var førtini. Den seksuelle lavalderen femten.

I prologen forklarer Springora hvorfor hun skriver om G. nå: «I årevis har jeg gått i ring i buret mitt, med drømmer fylt av drap og hevntanker, helt til den dagen løsningen endelig dukker opp rett foran øynene på meg, som det mest innlysende av verden: Fang jegeren i hans egen felle, steng ham inne i ei bok.»

Tørt og hardt

Boka førte til at forfatteren (Gabriel Matzneff, 83) rømte landet og etterforskes. Også opinionen fikk en støkk. For boka er ikke bare et angrep på en mann som har barn som nytelsesobjekt, men på det franske samfunnet. Så seint som i 1977 tok intellektuelle som Sartre, de Beauvoir, Barthes, til orde for å avkriminalisere seksuelle forhold til mindreårige, altså de under femten. Ti år seinere er det ingen som lager baluba om fjortenåringens forhold til G.

«Alle» vet at G. foretrekker de urørte, gutt eller jente, fjorten eller åtte. Likevel blir fortellerens mor smigret over at forfatteren viser interesse for datteren. Det øker hennes egen status i de kulturelle kretsene hun frekventerer. Det er på en slik middag at fortelleren møter G. første gang. Da er hun tretten. Hun blir «matt av forelskelse» over at G. ser henne, gir henne oppmerksomhet. Seinere kommer brevene og møtene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer