Anmeldelse: Katrine Marcal «Oppfinnelsens mor»

Sjokkerende om menn

Hvorfor tok det 5000 år fra hjulet ble oppfunnet til vi gjorde noe så innlysende som å sette hjul på tunge kofferter? Fordi det var først da mannen skjønte nytten av det, skriver Katrine Marcal.

OM «EKTE» MENN: Kathrine Marcals bok «Oppfinnelsens mor» tar for seg den mystiske tregheten, og ikke minst motstanden, mot oppfinnelser gjort av eller for kvinner. Foto: Anna-Lena Ahlström
OM «EKTE» MENN: Kathrine Marcals bok «Oppfinnelsens mor» tar for seg den mystiske tregheten, og ikke minst motstanden, mot oppfinnelser gjort av eller for kvinner. Foto: Anna-Lena Ahlström Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: I 1970 var amerikaneren Bernard Sadow på vei hjem fra ferie med familien sin. Han grep tak i familiens blytunge kofferter og klarte bare så vidt å buksere dem fram til innsjekkingsskranken. Svett og irritert så han en flyplassansatt transportere en tung maskin på en plattform med hjul. Han fikk en aha-opplevelse, dro hjem, skrudde av hjulene på et skap, festet dem på kofferten – og vips: Kofferter på hjul var en realitet. Ikke én dag for tidlig. Året før hadde NASA skutt tre astronauter ut i den største raketten som noensinne var bygget. Men Neil Armstrong og co. bar koffertene sine selv.

Denne fortellingen – og slående bildet – danner grunnlaget for den svensk-britiske forfatteren og journalisten Kathrine Marcals «Oppfinnelsens mor». Det handler ikke om Sadows geniale idé. Den handler om hvorfor det tok 5000 år fra hjulet ble oppfunnet til vi gjorde noe så innlysende som å sette hjul på tunge kofferter. For oppdagelsen hadde blitt gjort lenge før. Førti år tidligere sto det nemlig en annonse i den del av Coventry Evening Telegraph som het «Women and home». Det var bilde av «en spinkel brunette» som elegant dro sin tunge koffert etter seg – på hjul. Innretningen ble ingen suksess. Årsaken, mener Marcal, var kort og godt at annonsen bare var beregnet på kvinner, og at menn fant det ydmykende ikke å kunne bære sin egen – og sin kones – bagasje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer