Leselyst

- Skam er en folkesykdom

Forfatter Thorvald Steen føler seg som en katolsk prest når han er på boksigneringstur. Alle vil snakke med han om skam.

VELGER SEG SNORRE: Thorvald Steen (69) har tidligere skrevet virkelighetslitteratur om skam knyttet til sin egen, arvelige sykdom progressiv muskeldystrofi. Nå er han aktuell med den historiske romanen «Påklederen». Der gir han ordet til Snorre Sturlason, som Steen ville valgt hvis noen skulle skrive boka om ham. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VELGER SEG SNORRE: Thorvald Steen (69) har tidligere skrevet virkelighetslitteratur om skam knyttet til sin egen, arvelige sykdom progressiv muskeldystrofi. Nå er han aktuell med den historiske romanen «Påklederen». Der gir han ordet til Snorre Sturlason, som Steen ville valgt hvis noen skulle skrive boka om ham. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Hva leser du nå?

- I sommer har kona mi lest to strålende bøker vekselvis for meg. Vi har lest «Høyt – en reise i Himalaya» av Erika Fatland, og vi synes hun skriver fryktelig bra om det å reise. Du lærer så mye om kulturer og folk på reise, og det gjør at man får utvidet sin snevre norske horisont. En ekstra dimensjon er at kona mi har vært på reise der og kjenner en del av terrenget.

På samme måte har vi lest Lena Lindgrens «Ekko. Et essay om algoritmer og begjær». Det er vidt forskjellige bøker, men har begge gitt oss store leseropplevelser. Det gir noe ekstra å lese sammen. Vi får hørt teksten nøye og kan diskutere underveis. Det er også svært hyggelig. Det gjør ikke noe om det regner ute da.

LESER SAMMEN: Thorvald Steen og kona Marianne Vik. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LESER SAMMEN: Thorvald Steen og kona Marianne Vik. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

- Det er fryktelig mange, men om jeg skal si én, må det bli Louis-Ferdinand Célines «Reisen til nattens ende». Jeg møtte den med stor motstand, siden han var tilhenger av nazismen og klart antisemitt. Men det er ekstremt god skriftkultur, og han skildrer krig på en imponerende og realistisk måte.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

- Det måtte være Snorre Sturlason, fordi vi har mye felles erfaring med å samle historisk stoff og bruke skjønnlitterære grep når vi utformer det endelige verket. I min nåværende historiske roman, «Påklederen», gir jeg også ordet til Snorre.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- Den siste jeg leste var den for å kunne ta lappen i sin tid. Men jeg har flere ganger i livet kunne trengt en selvhjelpsbok om skam. Jeg mener skam er en av de største folkesykdommene. Jeg har reist i hele Norge etter at jeg skrev om min egen families skam rundt den sykdommen jeg har. Og jeg har nesten virket som en katolsk prest. Folk har hvisket sin egen skam-historie til meg mens jeg har signert boka deres. Skam er mye mer utbredt enn man skulle tro.

Hvilken bok har du smuglest?

- Heldigvis har det vært få, men én husker jeg veldig godt. Jeg klarte å finne en overraskende bok i bokhylla til foreldrene mine. Den var lagt bak fasadelitteraturen. Det var «Fanny Hill» som den gang ble oppfattet som erotisk. Det var en pirrende bok for en gutt i puberteten.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- Sheriffen av Nottingham i Robin Hood. Han har jeg vært forbanna på i flere år.

…. og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- Siden jeg har jobbet så lenge med romanen, blir det Fransesca i «Påklederen», kvinnen jeg-personen bor sammen med i en leilighet i Konstantinopel i 1204. Hun er flott og modig. Fransesca prøver å få sendt jeg-personens brev til paven som avslører hvorfor det fjerde korstoget ikke seilte til Jerusalem, men plyndret Konstantinopel istedet. Men ikke si noe til kona om Fransesca er du snill.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer