- Før tenkte jeg seksualisert vold var mer som matte. Først kom steg en, så steg to - at han ble voldsom, så ga deg en ørefik. Men etter å ha opplevd det selv, forstår jeg hvor mange gråsoner som finnes. Jeg har fått mer forståelse for hvor vanskelig det er å skjønne hva som skjer andre, resonnerer Bianca Kronlöf (38).
Den svenske skuespilleren og komikeren sitter ytterst på stolen, og snakker engasjert, ofte med løftede never for å understreke det hun sier. Hun makter vågestykket å snakke humoristisk om alt fra feminisme og fastlåste kjønnsstrukturer, til vold i nære relasjoner.
38-åringen har alltid vært engasjert, men sier hun likevel mistet både kraft og dømmekraft da hun befant seg i det hun kaller en manipulerende relasjon.
En smertefull erfaring
Kronlöf er i Norge mest kjent for sine roller i film og TV-serier som «Ammo», «Unge lovende» og «Svenskjävel». I hjemlandet er hun også kjent som samfunnssatiriker, og i 2021 satte hun fyr på den svenske samfunnsdebatten da hun slapp boka «Brev til mannen». Hun forfattet 26 ulike brev til ulike menn hun har møtt - alt for å sette i gang en samtale om feminisme, forteller hun engasjert på oslobesøk i forbindelse med at boka nå slippes på norsk.

Brevene er skrevet til alt fra den forvirrede mannen, til han med den harde penisen, og til han som kjøper sex.
- Jeg håper leserne finner fram til et brev som kanskje snakker spesielt til dem.
Å utfordre fordommene rundt offerrollen og få menn med på en samtale om vold mot kvinner, er blant hovedtemaene i boka.
- Jeg tror mange menn støtter likestillingsarbeidet, samtidig som de er redde for samtaler om feminisme. De tenker at feminister er sinte. Jeg ville skrive brev fordi brev er noe man kan svare på - som begynnelsen på en dialog. De er skrevet med respekt og kjærlighet, men noen er også skrevet i sinne.

«Elisabeth» (37): - Latterliggjort under sex
Terapi
I brevet «Til min overgriper» skriver Kronlöf:
«Jeg skammer meg ikke over å si at jeg er blitt voldtatt. Det har egentlig ingenting med meg å gjøre. Å ha blitt voldtatt er ikke min personlighet, det er en erfaring. En jævla dårlig, sørgelig og smertefull erfaring. Men å være voldtektsmann er ikke en erfaring, det er en skam. En skam du må leve med. Du valgte å behandle meg som dritt. Jeg hadde ingenting med valget ditt å gjøre. Skammen er ikke min. Skammen er helt og holdent din».
- Jeg trodde det skulle være kjempekrevende å skrive det brevet, men terapien satt der den skulle, smiler Kronlöf.
Hun sier hun har bearbeidet hendelsen, men skammen hun følte, og det at hun ikke turte å dele den med sine nærmeste, det smerter fortsatt.
Hun ville ikke anmelde mannen, fordi hun regnet med at saken uansett ville bli henlagt.
- Så jeg bestemte meg for å slikke mine sår, og lese styrkende bøker for å forstå at det ikke var min feil. Så kom #metoo. Jeg så folk som sto opp for urett, og tenkte at de var modige, forteller hun.
- Samtidig tenkte jeg over hvilke signaler jeg sendte til yngre kvinner når jeg ikke fortalte om hemmeligheten min. Så jeg dro og anmeldte det.

- Jeg ble tatt på alvor. Det var viktig for meg for å hele sårene. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Oppfordrer til å anmelde
Hun kviet seg for å anmelde blant annet fordi hun var redd for bebreidelsen hun mener mange ofre opplever. Men hun ble overrasket.
- Politiet var fantastiske! Selv om saken etter hvert ble henlagt på grunn av bevisets stilling, så møtte de meg med respekt, jeg ble tatt på alvor og ble lyttet til av noen i uniform. Det var viktig for meg for å hele sårene, sier 38-åringen.

Har tre Tinder-dates i uka
Hun rister vekk tårene, og lener seg over bordet igjen.
- Mange sier man skal anmelde for statistikken, men det er ikke et offers ansvar å minne politiet om at kvinner blir voldtatt. De vet at det skjer. Men du skal anmelde for din egen skyld. Og når du har anmeldt, kan du få annen hjelp. Jeg fikk tolv timer gratis terapi, og det hjalp meg så mye. Jeg klarte å skrive det kapittelet, og nå går det kjempebra!
Tobarnsmor
Også volden menn utøver mot andre menn vies mye plass i boka. Kronlöf startet skrivearbeidet som nybakt mor til ei lita jente, og det første brevet hun skrev var til sin da ufødte sønn, lenge før han ble tiltenkt. Nå ligger sju uker gamle Noel og sover søtt i vogna si like ved. Men problemene hun frykter han vil møte i livet, er blitt flere, mener hun.
- Mannen er ekstremt utsatt, men det snakker vi sjelden om. Vi snakker om vold som utøves av menn, om gjengkriminalitet, og om dem som slår sine kvinner eller hverandre. Mange menn bærer volden som en medalje, og forteller om den som en morsom og heftig historie. Og de store, sterke får plass i bøker, i media og blir hyllet i mafiafilmer.
Kronlöf rister på hodet.
- Men mange unge menn blir redde og får traumer når de opplever vold, og de har ingen å henvende seg til. De hører bare kule historier om vold.

Hatmeldinger
Akkurat dette budskapet har fått mange reaksjoner i Sverige, og Kronlöf fulgte opp tematikken i SVT-serien «Ta det som en man».
- Mange menn har følt seg sett og hørt, og jeg er blitt en slags miniterapeut på sosiale medier, ler 38-åringen.
Men hun har også fått hatmeldinger, forteller hun.
- Jeg blir redd for min egen sikkerhet, men jeg er også veldig redd på vegne av LHBTQ- og transbevegelsen. Det er en slags politisk bevegelse i Sverige som er veldig truende og som faktisk oppfordrer til vold. Det må vi ta på alvor. Og alle bør bidra med positiv støtte til dem som er utsatt, som en aktivistisk handling, slik at hatet ikke blir det eneste som står igjen, oppfordrer hun.
Kronlöf mener det er livsviktig å engasjere menn i likestillingskampen.

- Om vi kvinner kunne sørget for likestilling selv, så hadde vi vært der. Men menn med et negativt kvinnesyn hører ikke på kvinner. De hører på andre menn. Det er ekstremt krenkende for meg som feminist å si, men det spiller altså ingen rolle at vi kvinner snakker om disse temaene alene. Vi må få mennene med i samtalen.
38-åringen sier hun er klar for ny likestillingskamp nå som boka slippes i Norge.
- Jeg håper den skaper debatt her også.

Åpen om MDMA-bruk
