Anmeldelse: Helene Flood «Øya som glitrer i sølv»

Skaper hjertebank

Thrillerdronning Helene Flood er en kløpper til å skape hjertebank hos voksne. Nå går hun løs på barna.

SPENNING: Miksen av skumle smuglere, gufne grotter og en sjørøverskatt skaper spenning i Helene Floods «Øya som glitrer i sølv». Foto: Julie Pike
SPENNING: Miksen av skumle smuglere, gufne grotter og en sjørøverskatt skaper spenning i Helene Floods «Øya som glitrer i sølv». Foto: Julie Pike Vis mer
Publisert

BOK: Psykolog, forsker og forfatter Helene Flood brakdebuterte som skjønnlitterær voksenbokforfatter med den psykologiske thrilleren «Terapeuten» (2019). Boka ble solgt til tjuetre land allerede før den kom ut i Norge. Oppfølgeren «Elskeren» fikk terningkast seks i herværende avis. Nå tar Flood talentet for å skape driv og dirrende spenning over i barneboksjangeren.

«Øya som glitrer i sølv»

Helene Flood

Barnebok

Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2023

«Magisk sommerspenning som trygt kan pakkes med til ferie.»
Se alle anmeldelser

I «Øya som glitrer i sølv» blir fire barn utsatt for store prøvelser noen sommeruker på Sørlandet. Utgangspunktet er ikke det beste. Sofie og moren får besøk i Villa Aftensol av onkelen og hans tre barn. Sofie vil ha dem vekk. Onkelen er morens halvbror og ingen av dem kjenner familien. Nå er Sofie redd for at de vil selge det gamle huset, fordi de vet at onkelen trenger penger.

En stund anstrenger Sofie seg for å skremme nykommerne med den gufne fortellingen om sjørøveren som går igjen på øya, og om skatten han gjemte et sted. Men ganske snart brytes isen mellom barna og de legger ut på eventyr som ikke bare rommer sjørøvermysteriet, fuktige grotte, og noen høyst virkelige smuglere. De får også magiske krefter som hjelper dem å løse nervepirrende og farlige situasjoner i jakten på sjørøverskatten.

Ingen skarpe kanter

Innledningsvis går tankene til sommerfortellingen over alle sommerfortellinger, om Tjorven og hennes Båtsmann, idet Sofie og hunden hennes, Hunniva, tusler ned til båthavna for å ta imot sommergjestene. Også Mari Grydelands sjarmerende «Kjæreste på pause» har et liknende utgangspunkt og mikser sommerøyidyll med spenning. Men der Grydeland fordyper terrenget ved å introdusere barnas smertepunkter, har Floods roman mer islett av et lettbeint eventyr. Noen virkelig skarpe kanter, dilemmaer og konflikter finnes ikke her; skjønt både utenforskap og framtidsfrykt berøres.

Romankapitlene gis til hvert av barna – Sofie, Kasper, Edvard og Olivia – før perspektivene samles under kapitteloverskriften «Alle fire». Muligens ville en allvitende forteller hele veien fungert like bra eller bedre enn de individuelle kapitlene. For selv om barna kommer med ulikt utgangspunkt – Sofie frykter framtida, Edvard føler seg utenfor, Kasper er redd for vann, og Olivia som den yngste og dyrekjære – gis de ikke veldig tydelige personligheter.

Det som skiller dem for leseren, er de ulike magiske evnene de får på øya. Kasper blir for eksempel en supersvømmer.

God spenningssnekker

Flood skaper en velsmurt historie som er underholdende hele veien. Jeg savner likevel det lille ekstra som ville løftet fortellingen over strømmen av solid litteratur for barna. Det stilles rimeligvis noe høyere krav til en dreven historiesnekker som Flood.

I «Øya som glitrer i sølv» kunne litt mer sanselighet i atmosfære og språk, eller noe mer tyngde til tema og karakterene, gjort susen. Romanen er anbefalt fra ni år, men vil egne seg prima som høytlesning også for dem som er litt yngre. Her er ingen krevende tematikk, men et trygt, spennende og helstøpt univers.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer