Intervju med Vanessa Springora

Skapte sjokkbølger

Hun var tretten, han var femti og alle aksepterte at de hadde sex. Først da Vanessa Springora skrev en roman om forholdet, startet politiet etterforskning av mannen.

IKKE BARE HEVN: - Min roman er ikke bare en hevn, selv om det var 30 års lidelse som skulle ut. Like mye ønsket jeg å åpne for en debatt, sier den franske forfatteren Vanessa Springora om romanen «Samtykket». Foto: Nina Hansen
IKKE BARE HEVN: - Min roman er ikke bare en hevn, selv om det var 30 års lidelse som skulle ut. Like mye ønsket jeg å åpne for en debatt, sier den franske forfatteren Vanessa Springora om romanen «Samtykket». Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 1974 kom den franske forfatteren Gabriel Matzneff ut med essayet «Les moins seize ans», eller på norsk «De som er under seksten». «Å ha sex med et barn, er en hellig opplevelse, en dåp, et guddommelig eventyr», skrev han.

Elleve år seinere, i 1985, er Vanessa Springora med moren sin i et middagsselskap i Paris. På skrå over bordet sitter han, en pen, skallet mann, blikket hans dveler flørtende på henne. Mannen er Gabriel Matzneff, en av Frankrikes velrenommerte forfattere. Han er 50 år. Vanessa er 13.

Noen uker seinere har han forført henne. De innleder et forhold, et forhold som etter hvert skal ødelegge den unge jenta.

- Mye sinne og raseri skulle ut i denne boka. Den måtte skrives for at jeg skulle få fred, sier Vanessa Springora.

- Romanen min har bidratt til endringer i hvordan man ser på seksuell omgang med mindreårige i Frankrike. Jeg har utfordret en kultur som i mange år stilltiende godtok, og til en viss grad aksepterte, slike overtredelser. I dag har vi et annet blikk på pedofili.

Sjokkbølger

Hun sitter ytterst på stolen på en kafé i Oslo, rett i ryggen. Den franske forfatteren er i Norge for å snakke om sin selvbiografiske roman «Samtykket», som skapte sjokkbølger da den kom ut i Frankrike i 2020. I fjor kom den på norsk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer