Anmeldelse: Liza Marklund, «Polarsirkelen»

Skarp, vittig og ondsinnet elegant

Liza Marklunds «Polarsirkelen» er første del av en trilogi, som jeg spår en fabelaktig suksess.

LESESIRKELEN: Marklund har skrevet en creepy krimgåte, men også en ganske fabelaktig samling kvinneportretter. Foto: Lars Eivind Bones
LESESIRKELEN: Marklund har skrevet en creepy krimgåte, men også en ganske fabelaktig samling kvinneportretter. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi befinner oss i Stenträsk, en ørliten by i Norrbottens län i Lappland. I forbindelse med reparasjon av et brufundament, blir det funnet levninger etter en naken og hodeløse kropp. Det blir raskt slått fast at det må være Sofia Hellsten. Hun var datter av byens kommunalrådsmann og forsvant på vei hjem fra biblioteket førti år tidligere. Sofias liv og skjebne sirkles inn ettersom vi blir kjent med hver av hennes fire venninner. De fem utgjorde lesesirkelen «Polarsirkelen», der de ikke bare diskuterte bøker, men også mannen de fleste var forelsket i. Han het Wiking, er nå blitt politisjef, og leder etterforskningen av det gruoppvekkende funnet.

Like mye som en creepy krimgåte, er denne boka en ganske fabelaktig samling kvinneportretter. Kapittelvis blir vi kjent med jentene i Polarsirkelen, både i samtid og med tilbakeblikk til sommeren da Sofia forsvant.

Først ut er Carina, engang lysende intelligent og med en farlig sjarm, nå en kvapsete mor og bestemor. Særlig sympatisk er hun heller ikke. Carina er aktiv i Sverigedemokraterna, og blir utskjelt om hun viser seg på byen. Hun har i førti år jobbet som sekretær på politihuset, og det makabre funnet gjør henne svært nervøs. Hun sniker seg ned i kjelleren, henter fram den førti år gamle Sofia-mappa og rapper et av dokumentene derfra. Da Wiking oppdager det, reagerer han ikke som en politisjef burde. Også han har sine farlige hemmeligheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.