Skremmende aktuelt

En personlig bok om jødeforfølgelse gjorde at svenske Joanna Rubin Dranger (53) vant Nordens gjeveste litteraturpris.

GRANSKET SIN JØDISKE SLEKT: Johanna Rubin Dranger vant Nordisk råds litteraturpris for sin grafiske roman «Husk oss i livet». Foto: Terje Pedersen / NTB
GRANSKET SIN JØDISKE SLEKT: Johanna Rubin Dranger vant Nordisk råds litteraturpris for sin grafiske roman «Husk oss i livet». Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Å sitte med svenske Joanna Rubin Drangers store bok om jødenes historie i hendene, gjør inntrykk. Ikke bare fordi hun tegner og skriver om fortidige skrekkscenarioer – om forfølgelse, massedrap og sykt maktbegjær – men fordi fortellingen virker gruoppvekkende dagsaktuell. ‘Husk oss til livet’ er ei bok som tar strupetak på leseren.»

Det skrev Dagbladets anmelder Maya Troberg Djuve om boka hvis illustratør og forfatter vant Nordisk råd litteraturpris 2023. I den grafiske boka undersøker Dranger sin egen jødiske familiehistorie. Hun begynner med tanta som balet med mørket og tok sitt eget liv.

Gapende hull

«Dranger gjenkjenner dette mørket og bestemmer seg for å nøste opp i familiehistorien, som er full av gapende hull. Hun dokumenterer de lange linjene i jødeforfølgelsen. Selv om mye er skrevet om tidligere, er boka spesiell. Fortellerformen, der tekst og tegning veksler mellom den private og kollektive historien – mellom Drangers følelsesladde letearbeid og liv med kjernefamilien, og historien om antisemittismen – er virkningsfull», het det i Dagbladets anmeldelse.

Dranger kommer i boka også inn på behandlingen av jøder i Norge, hvor mye er kjent fra før.

«Mer overraskende er fortellingen om hvor aktivt Sverige hjalp det tyske regimet. Dranger er ikke nådig når hun skriver om hvordan tyskfiendtlig (og korrekt) informasjon systematisk ble holdt tilbake for befolkningen. Om hvordan presse, diplomati og regjering innordnet seg. Også studenter og leger protesterte mot å slippe inn jøder», skriver Troberg Djuve, og siterer fra boka:

«Og selv om alle vet om det som skjer med de tyske jødene, får nesten ingen jøder komme inn i Sverige».

Hakekors på veggen

53-åringen fortalte i et intervju med Dagbladet i fjor at hun flere ganger har opplevd antisemittisme. Noen av de historiene deler hun i boka – blant annet at det stadig tegnes et hakekors på husveggen hennes i bygården der hun bor i Stockholm.

I intervjuet sa hun at hun ikke visste om det skjedde «fordi familien er jødisk, eller fordi mannen min er svart – eller begge deler – eller ingen av delene?»

«Det at man ikke vet, vekker en ekstra usikkerhet. Den smerten som finnes i å være utsatt for antisemittisme og rasisme, er noe majoriteten ikke forstår. Denne utsattheten vekker noe dypere fordi det i begge sammenhenger kan kobles til historiske folkemord».

Overveldende

På omslaget kalles Drangers bok for en dokumentarroman, men boka er så mye mer, understreker juryen, som i sin begrunnelse skriver:

«Jegets personlige liv veves sammen med store politiske hendelser. Her knyttes fotografi, tegning, akvarell og tekst sammen til en nærmest overveldende effektiv fortelling.»

Prisen, som er Nordens mest høythengende litteraturpris, ble delt ut i Den Norske Opera og Ballett av kulturminister Lubna Jaffery (Ap) tirsdag kveld, hvor også kronprinsparet var til stede.

Dranger har gitt ut en rekke barnebøker og tegnede romaner, og er tidligere professor i illustrasjon ved Konstfack i Stockholm.

Originaltittelen på boka er «Ihågkom oss till liv» og fikk strålende anmeldelser både i Sverige og Norge.

Ingen norske

De andre norske forfatterne som kjempet om den prestisjetunge prisen var Ingeborg Arvola og Kathrine Nedrejord.

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris gikk til billedboka «Eldgos» av Rán Flygenring fra Island. Her var Gro Dahle og Svein Nyhus nominert for billedboka «Ikke!» og Ingrid Z. Aanestad og Sunniva Sunde Krogseth for «Berre mor og Ellinor».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer