Anmeldelse: Astrid Sverresdotter Dypvik, «Det mørke Tyskland»:

Skremmende om det brune Tyskland

Ytre høyre er på frammarsj med muslimhat og antisemittisme, viser Astrid Sverresdotter Dypvik i sin nye bok.

DRAP: Stephan Ernst, som er dømt for drapet den tyske CDU-politikeren Walter Lübcke 2. juni 2019, fotografert etter en rettshøring 2. juli 2019. Ernst var aktiv i det nynazistiske miljøet i Kassel i Tyskland. Foto: NTB / Uli Deck / dpa / AFP)
DRAP: Stephan Ernst, som er dømt for drapet den tyske CDU-politikeren Walter Lübcke 2. juni 2019, fotografert etter en rettshøring 2. juli 2019. Ernst var aktiv i det nynazistiske miljøet i Kassel i Tyskland. Foto: NTB / Uli Deck / dpa / AFP) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Konservatismens bibliotek i Berlin står verk av Knut Hamsun ved siden av boka «Forsvar Europa», skrevet av høyreekstremisten Peder «Fjordman» Jensen. Den ble oversatt til tysk rett etter Anders Behring Breiviks terroraksjoner 22. juli 2011.

Dette biblioteket er et av mange steder vi stifter bekjentskap med i Astrid Sverresdotter Dypviks nye bok «Det mørke Tyskland». Som tittelen antyder, dette er mørkt – rett og slett mørkebrunt.

Dypvik har reist rundt i det gamle Øst-Tyskland og skrevet ei grundig og god bok om ytre høyrebevegelsene, anført av Alternativ für Deutchland, AfD, som ble Tysklands tredje største parti under valgene til Forbundsdagen i 2017. Hun har vært på tilstelninger og demonstrasjoner og sett «Det mørke Tyskland» på nært hold. Hun møter flere av de høyreekstreme, både fotfolk og ledere, og forklarer hva de står for.

For den norske kongefamilien er det kanskje ikke så hyggelig lesning at de har en slektning i AfDs toppsjikt. Hertuginne Beatrix von Storch, som tilhører adelsfamilien Oldenburg, er nestleder i partiet og sitter i den tyske Forbundsdagen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer