Gunhild Dahlberg

Skriver om gråt. Mistet to venner

Gunhild Dahlberg har de siste fem åra utforsket fenomenet gråt. Nå har hun skrevet bok om både de gode og de såre årsakene til at vi feller tårer.

SELVPUBLISERER: Gunhild Dahlberg gir ut sin nye «Gråtebok» på eget forlag. - Da trenger man ikke tenke på kommersiell suksess, og kan skrive om smalere ting, sier hun. Foto: Kristin Svorte
SELVPUBLISERER: Gunhild Dahlberg gir ut sin nye «Gråtebok» på eget forlag. - Da trenger man ikke tenke på kommersiell suksess, og kan skrive om smalere ting, sier hun. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert

- Jeg kan kose meg med en god gråt, og føler meg ofte bedre etter å ha grått. Jeg kan sette på «Tore på sporet» og være helt i «zen» etterpå, forteller Gunhild Dahlberg (47) lattermildt.

Programlederen og humoristen har de siste åra forsøkt å få innsyn i noe mange av oss bare tillater seg bak lukkede dører – å la tårene renne. Ideen kom da hun oppdaget at hun gråt mye mer enn samboeren, og bestemte seg for å finne årsakene bak vår ulike bruk av tårekanaler. Hun begynte å føre en logg over egen gråt, og la ut på reiser til steder der eksperter hjelper andre å gråte. Resultatet er blitt til boka «Å gråte gråter gråt har grått».

- Da jeg startet prosjektet hadde jeg lyst til å inspirere folk til å gråte mer, men jeg fant ut at gråten kommer i så mange settinger som er diametralt forskjellige. Man kan le så man griner, gråte når man er rørt, men også gråte i dyp sorg, sier hun.

INSPIRERT AV SAMBOEREN: Gunhild Dahlberg startet å føre gråtelogg etter at hun oppdaget at hun gråt mye mer enn samboer Kristian Alfsnes. Foto: Privat
INSPIRERT AV SAMBOEREN: Gunhild Dahlberg startet å føre gråtelogg etter at hun oppdaget at hun gråt mye mer enn samboer Kristian Alfsnes. Foto: Privat Vis mer

Mistet to venner

Dahlberg begynte arbeidet med boka for over fem år siden, men prosjektet endret seg da hennes gråtelogg ble mer og mer preget av gråt i dyp sorg over tapet av to unge venner. Den ene var ektemannen til en venninne som døde av sykdom, den andre en tidligere venninne som begikk selvmord. Sorgen etter de to var veldig forskjellig, spesielt fordi selvmord er noe få snakker om.

- Jeg delte sorgen med flere da mannen til venninnen min gikk bort. Mens selvmord er så uforståelig og sjokkerende. Jeg kjente på dårlig samvittighet, hadde ikke så mange å snakke med det om, og gråt mye mer, forteller Dahlberg.

Etter at hun oppsøkte en av de siste profesjonelle gråtekonene i Hellas, forsto 47-åringen at hun måtte gå mer aktivt inn i sorgen over venninnen.

– Vi har et rart forhold til sorg her i landet, og vi vet kanskje ikke hva vi skal gjøre. I Hellas er de mer til stede i sorgen, og har ritualer fra dødsdagen til dagene, ukene og åra etterpå. Gråtekonene er veldig aktive og skal tvinge folk til å gråte, slik at alle skal få sørge. Jeg fikk en bedre forståelse av hvorfor man skal sørge etter å ha møtt henne, forteller Dahlberg.

– Men dette er ikke ei sorgbok altså, skynder hun seg å legge til.

HAR STUDERT GRÅT: Gunhild Dahlberg har studert forskjellige sider av det å gråte i boka «Å gråte gråter gråt har grått». Foto: Privat
HAR STUDERT GRÅT: Gunhild Dahlberg har studert forskjellige sider av det å gråte i boka «Å gråte gråter gråt har grått». Foto: Privat Vis mer

En morsom bok

Hun kaller selv utgivelsen bare «Gråteboka», og oppsummerer den som en blanding av gråteloggnotater, reisereportasjer og intervjuer med fagfolk i Norge.

– Jeg forsøker å forstå tårer og gråt gjennom å se på sosiale, kulturelle og historiske kontekster. Men det er en morsom bok, og mange sier de har ledd høyt når de har lest den.

Dahlberg som har vært syngende reporter på NRK, ledet TV 2-programmet «Jakten på Kjærligheten», og har podkasten «Erotisk lesesirkel» sammen med Solveig Kloppen, har hovedsakelig vært opptatt av de merkelige situasjonene gråt kan oppstå i.

– Man kan for eksempel få to års strafferabatt om man gråter på tiltalebenken i retten. Gråt fungerer også som et lim i en gruppe, og blir blant annet brukt av jihadister. De gråter etter at de har vært på slagmarken, når de leser dikt, og når de siterer koranen, forteller hun.

– Man knytter bånd med gråten, men den kan også være veldig manipulerende. Siden den ofte oppstår i private settinger, er det gjort lite forskning på gråt. Ingen får helt tak på gråten, og det gjorde at jeg måtte vite mer.

Selvpublisert

Boka om den tvetydige gråten er blitt et spesielt prosjekt, mener Dahlberg. 47-åringen som tidligere har gitt ut bøkene «Norge i dag» og «Sånn ca. alt om sex og kjærlighet», sikret seg denne gangen stipendpenger, fikk hjelp av innleid redaktør og selvpubliserte boka med Peder Kjøs som fagkonsulent.

– Jeg var i kontakt med flere av de etablerte forlagene og flere var interesserte, men fordi jeg måtte jobbe med dette mellom andre prosjekter, bestemte jeg meg for å gi ut boka selv, sier Dahlberg.

– Når man gir ut selv, trenger man ikke tenke på kommersiell suksess, og man kan skrive om smalere ting. Selv om det å gråte ikke er så smalt, akkurat.

STUNTREPORTER: Gunhild Dalhberg starta karrieren som stuntreporter i P3-morgen. Her fra da hun skulle bo hos "vertsfamilie" i Ålesund mens leiligheten hennes ble pusset opp i 2006. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
STUNTREPORTER: Gunhild Dalhberg starta karrieren som stuntreporter i P3-morgen. Her fra da hun skulle bo hos "vertsfamilie" i Ålesund mens leiligheten hennes ble pusset opp i 2006. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Sertifisert gråtevert

Forfatteren har derimot inkludert underfundige og underlige historier i boka – blant dem at hun dro til Japan for gråteseremonier.

– I Japan har de enda mer skam rundt det å vise følelser, men de bruker gråt som inngang til å komme nærmere følelsene. Mange arrangerer ukentlige gråteevents, forteller hun.

– Fordomsfull som jeg er, tenkte jeg: Hva slags folk er det som drar på dette en lørdag ettermiddag? Men jeg fikk fordommene rett tilbake. Man kommer nærmer seg selv og andre om man tør være i følelsene, sier Dahlberg som kom tilbake fra Japan sertifisert til å holde gråteevents.

– Nå er jeg gråtevert, eller Rui-katsu som det heter på japansk, humrer hun.

Og kanskje starter Dahlberg en dag opp med egne gråtearrangementer.

– I min familie er vi veldig lettrørte og vi lar tårene renne, men jeg har også følt meg rar som liker å gråte. Det som har overrasket meg mest under arbeidet med boka, er hvor sosial gråten egentlig er. Når jeg har fortalt at jeg skriver om tårer og gråt, så begynner folk å fortelle hva de blir rørt av og når de sist gråt.

Dahlberg mener at hun selv ler mer enn hun gråter, men tror gråteevents kan gi utløp for begge deler.

– Folk blir rørt av så mye morsomt. Jeg snakket med en som ble rørt av trafikk, spesielt når folk fletta i trafikken.

Dahlberg humrer.

– Jeg kunne gjort det superbra som gråtekone. Det hadde vært et yrke der jeg virkelig kunne skinne. Og jeg tror folk kan trenge en sånn type samhandling. Særlig etter to år med pandemi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer