Anmeldelse: Ole Petter Hjelle «Det digitale dopet»

Skummel avhengighet

Ole Petter Hjelle viser hvor enorm skjermavhengigheten er.

AVHENGIGHET: I snitt plukker vi opp mobilen vår 150 ganger i løpet av en dag. Ole Petter Hjelle forklarer i denne boka hvordan moderne nettdesign skaper skummel avhengighet. Foto: NTB
AVHENGIGHET: I snitt plukker vi opp mobilen vår 150 ganger i løpet av en dag. Ole Petter Hjelle forklarer i denne boka hvordan moderne nettdesign skaper skummel avhengighet. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Dette er ikke den første boka som roper et varsko om overdreven bruk av skjermer, mobiler, apper, padder, so-me osv. Kanskje dette blir en ny sjanger? Skjerm i skolen, i-pad for førsteklassinger, lekeapper for 2-åringer, skjermsjekk og sms-tasting i bilen mens den kjører i 140.

Denne boka forklarer hvordan moderne nettdesign skaper skummel avhengighet. Ifølge Ole Petter Hjelle driver selskapene bak sosiale medier et bevisst spill rundt brukernes higen etter «likes» som utløser dopamin i hjernen. Særlig den kalkulerte uforutsigeligheten i doseringen skaper avhengighet. Dette kan se noe paranoid ut, men forfatteren forklarer overbevisende. Og han gir tips om hvordan gjenvinne kontroll.

Mange forskere jobber for å kartlegge konsekvensene av de gigantiske forvandlingene som de sosiale mediene driver fram. De finner fram til nye begreper for å beskrive terrenget.

«Nomofobi» - no mobile-phobia – er et av dem, og kanskje snart en diagnose? Det beskriver skrekken for å være uten mobil eller uten dekning. Den er lett å observere overalt når folk famler etter apparatet i veska eller vandrer hvileløst rundt for å få strek på skjermen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer