Anmeldelse: Ole Petter Hjelle «Det digitale dopet»

Skummel avhengighet

Ole Petter Hjelle viser hvor enorm skjermavhengigheten er.

AVHENGIGHET: I snitt plukker vi opp mobilen vår 150 ganger i løpet av en dag. Ole Petter Hjelle forklarer i denne boka hvordan moderne nettdesign skaper skummel avhengighet. Foto: NTB
AVHENGIGHET: I snitt plukker vi opp mobilen vår 150 ganger i løpet av en dag. Ole Petter Hjelle forklarer i denne boka hvordan moderne nettdesign skaper skummel avhengighet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

BOK: Dette er ikke den første boka som roper et varsko om overdreven bruk av skjermer, mobiler, apper, padder, so-me osv. Kanskje dette blir en ny sjanger? Skjerm i skolen, i-pad for førsteklassinger, lekeapper for 2-åringer, skjermsjekk og sms-tasting i bilen mens den kjører i 140.

Denne boka forklarer hvordan moderne nettdesign skaper skummel avhengighet. Ifølge Ole Petter Hjelle driver selskapene bak sosiale medier et bevisst spill rundt brukernes higen etter «likes» som utløser dopamin i hjernen. Særlig den kalkulerte uforutsigeligheten i doseringen skaper avhengighet. Dette kan se noe paranoid ut, men forfatteren forklarer overbevisende. Og han gir tips om hvordan gjenvinne kontroll.

«Det digitale dopet»

Ole Petter Hjelle

Sakprosa

Forlag: Kagge
Utgivelsesår: 2022

«Lettlest bok om alvorlige utfordringer, men noe svikt i formen.»
Se alle anmeldelser

Mange forskere jobber for å kartlegge konsekvensene av de gigantiske forvandlingene som de sosiale mediene driver fram. De finner fram til nye begreper for å beskrive terrenget.

«Nomofobi» - no mobile-phobia – er et av dem, og kanskje snart en diagnose? Det beskriver skrekken for å være uten mobil eller uten dekning. Den er lett å observere overalt når folk famler etter apparatet i veska eller vandrer hvileløst rundt for å få strek på skjermen.

MANNEN BAK: Ole Petter Hjelle er også hjerneforsker og lege - i tillegg til forfatter. Foto: Sverre Christian Jarild
MANNEN BAK: Ole Petter Hjelle er også hjerneforsker og lege - i tillegg til forfatter. Foto: Sverre Christian Jarild Vis mer

Et annet snodig begrep er «phubbing» – sammensatt av phone og snubbing. Det betegner når noen foretrekker å sjekke mobilen framfor å samhandle med fysiske personer i nærheten. Den arrogansen kan også stadig observeres, og ifølge boka hevder kinesiske forskere at slikt ødelegger ekteskapet.

På en lettlest måte gir boka oversikt over bred forskning fra flere land, uten at teksten blir seig av referanser. De er klokt samlet bak i boka.

Hvem er vi?

Mange tall er skremmende. Dessverre også ofte nokså uklare i boka. Hva innebærer åpningslinja: «Visste du at vi, i snitt, plukker opp mobilen vår 150 ganger i løpet av en dag?»

Det tar litt tenketid å skjønne hvem dette «vi» er? Er det norske mennesker, barn og eldre inkludert? Både vestlige og somaliere? Eller er «vi»-et forfatteren selv og hans familie?

Og hvem er du?

Enda merkeligere er tekstens insisterende «du». Neste setning i boka sier: «Og når du som gammel ser tilbake på livet ditt, vil du ha brukt over 11 år på mobilen din.»

Vet Hjelle hvor gammel jeg skal bli? Hvordan er han kommet fram til at jeg skal ha brukt 11 år på mobilen? Har det ingenting å si hvor gammel jeg var da jeg begynte?

Slik er bokas form. Det er mye «din/du» og «oss/vår», noe som skaper en liksom-intimitet som om forfatteren er lik deg, noe han opplagt ikke er.

For Ole Petter Hjelle er en som reklamerer for «Engasjerende og lærerike foredrag formidlet med energi!». Nettsøk viser at Hjelle er en entusiastisk altmuligmann: fastlege i Åsgårdstrand, doktorgrad i hjerneforskning, underviser ved helseutdanninger, tilbyr energiske foredrag, løper maraton (x-norgesmester), har «over 7500 fallskjermhopp» og tre bøker på kort tid: «Sterk hjerne med aktiv kropp» (2018), «Lev til du blir 100» (2020), og «Mat for hjernen» (2021), som medforfatter.

Positive sider

Selv om Hjelle taler om et vi og oss, til deg, blir det fort klart at det er et «dere» eller «dem» han henvender seg til. Dem som ikke har styr på sin narkomani, som søker trøst i å skrolle intetsigende videoer framfor å kaste seg ut i fallskjerm. Dem som helst vil slippe å leve i 100 år med posttraumatisk søvnløshet.

Nini Stoltenberg sa en gang om sin heroinbruk: «Man kan ikke snakke om heroin uten å ta med de positive sidene». Og det er jo enormt mange positive sider ved nettbruken: leksika, karttjenester, ordbøker, diskusjonsgrupper om planter og dyr, tekniske løsninger, treningsmetoder, statistikker, leting etter gamle venner, osv. Men de positive sidene av heroinen er ikke framtredende i boka. Slik framstår «vi» som mest av alt sløve junkies.

Komfort og konsum

Bokas form forkludrer altså innholdet. All Hjelles voldsomme energi og sterke formaninger kan også være et symptom på den uroen som herjer vår samtid. Og det er synd, for boka gir masse å tenke på, kanskje særlig for de av «oss» som allerede har skjønt at mobilen er en grådig tidstyv. Skjermer av alle typer ødelegger direkteforholdet til den faktiske, egentlige verden.

Og i denne epoken, der menneskeheten jobber på spreng med å overflødiggjøre seg selv i en rus av komfort og konsum, der kloden skvises som en sitron til siste dråpe, må jo mobilenes trollbinding være et av de tydeligste symptomene på at noe må snu, noe som ikke bare handler om den enkeltes avhengighet. Dette skulle jeg gjerne sett mer refleksjon rundt i denne ellers nyttige boka.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer