«Lettlest» med Jørn Lier Horst

Skutt på med maskingevær

Krimforfatter Jørn Lier Horst forteller om saken han aldri blir kvitt.

KJENT PÅ DØDSANGST: - Å se revolvermunningen rettet mot meg, det er verdifullt for en som skal skrive realistiske politiromaner, sier krimforfatter Jørn Lier Horst. Foto: Ole Berg Rusten / NTB
KJENT PÅ DØDSANGST: - Å se revolvermunningen rettet mot meg, det er verdifullt for en som skal skrive realistiske politiromaner, sier krimforfatter Jørn Lier Horst. Foto: Ole Berg Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Han holder et maskingevær i hendene. Han løfter geværet og peker på meg, sier Jørn Lier Horst.

I den nyeste episoden av Dagbladet-podkasten «Lettlest», forteller krimforfatteren om det han sier er «en sak han aldri blir kvitt». Det var da han jobbet i politiet, og ble kalt ut til det som viste seg å være et pågående ran. Raneren står utenfor postkontoret, i finlandshette og kjeledress, og peker på Jørn Lier Horst med geværet. Det blir biljakt.

- Jeg tar opp forfølgelsen. Det ender med at de tømmer magasingeværet for kuler i politibilen, som jeg kjører. Så bilen, og dermed jeg, settes ut av spill.

Horst var bare centimeter fra å bli truffet av kuleregnet.

- I ettertid har det vært en verdifull erfaring og opplevelse. Jeg har kjent på dødsangst. Det å se revolvermunningen og munningsflammen rettet mot meg, det er verdifullt for en som skal skrive realistiske politiromaner sier Horst til Dagbladet.

Vanskeligere

Akkurat nå topper Jørn Lier Horst salgslistene med den siste boka i «Detektivbyrå nummer 2»-serien. Neste uke gir han ut krimboka «Offer», sammen med medforfatter Thomas Enger. I podkasten forteller han også om hvilke krimbøker han selv leser, hvilken romankarakter som i sin tid inspirerte ham til å bli etterforsker i politiet og hvorfor det blir vanskeligere og vanskeligere å skrive realistiske politiromaner.

- Det er neimen ikke enkelt å slippe unna som drapsmann lenger. Det var nok enklere for Agatha Christie som bare hadde fingeravtrykk å forholde seg til. Nå er det mobiltelefoner, DNA og skrittellere og strømanalyse, forteller Horst.

- Men det er en liten misforståelse ute og går, om at jeg baserer handlingene i mine bøker på virkelige saker. Debuten min gjorde det, men ikke de andre, sier Horst.

Motorstopp

Han takker Henning Mankells krimhelt Kurt Wallander og Stephen Kings bok «Faresonen» for at han siktet seg mot politiyrket allerede i ung alder

- En kompis fortalte at moren hans leste ei bok om en hund som hadde drept og spist eieren. Så hadde noen fått motorstopp ved gården der hunden holdt til, og da hadde den gått siklende rundt bilen på jakt etter mer. Jeg bestemte meg for å skremme moren til kompisen min der hun satt og leste. Reaksjonen hennes fortalte meg hvordan bøker kan bringe oss langt bort fra tid og sted, ler Horst, som på politiskolen bestemte seg for å bli som Kurt Wallander.

- Han var en som tok ansvar og jobbet med de store sakene.

I podkasten «Lettlest» intervjuer Dagbladets Sigrid Hvidsten kjente mennesker om bøkene som har betydd mest for dem - og om livet. I tidligere episoder har hun intervjuet Jo Nesbø og Erlend Elias.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer