Anmeldelse: Monika Steinholm «Ikke la de døde komme hit»

Skyld, sorg og ekle grøss

En gudsforlatt gård, skyggemennesker, ofringer og svermer av fluer – Monika Steinhoms nye ungdomsroman er ikke for de skjøre.

HJEMSØKT: Mange store temaer bakes inn i Monika Steinholms grøsserroman for ungdom. Foto: Lars Åke Andersen
HJEMSØKT: Mange store temaer bakes inn i Monika Steinholms grøsserroman for ungdom. Foto: Lars Åke Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Monika Steinholm er en rutinert forfatter av barne- og ungdomsbøker. Også årets roman er lagt til Nord-Norge der vi møter bortkomne Cecilia, som vil vekk fra alt. Moren, som var mer opptatt av mannfolk enn av datteren, er død. Cecilia har ingen. Hun setter seg i bilen, kjører av gårde og stopper ved en gudsforlatt gård. Menneskene der inviterer henne inn med et «Vi har ventet på deg». De tar vare på henne, gir henne et friminutt fra verden og ensomheten, men et guffent spørsmål melder seg: Får Cecilia reise derifra igjen?

Boka har en kjapp takt som drar leseren med fra første setning. Fortellermåten er effektiv, her er ingen småpludring. Det blir raskt klart at noe er uhyggelig galt på gården, som bebos av et strengt religiøst par og sønnen. Alt er regler, straff, bønn og tilgivelse.

Cecilia prøver å innordne seg det strikte levesettet, men straffes fysisk og emosjonelt for feiltrinn. Lyspunktet er kjærligheten. Hun og sønnen i huset drister seg til forbudt nærhet og sex. Samtidig svirrer spørsmålene i Cecilias hode: Hvorfor er det et nedbrent rom i huset, og hvem ligger på den lille kirkegården i midt skogen?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.