Anmeldelse: Victoria Kielland, «Mine menn»

Slående vakker roman om norsk seriemorder

Victoria Kiellands nye roman tar utgangspunkt i historien om den norskfødte seriemorderen Belle Gunness. Den er både vakker og grusom.

BELLE GUNNESS: På slutten av 1800-tallet emigrerte norske Brynhild til USA og ble til Belle Gunness, senere beryktet som en av landets verste seriemordere. Foto: NTB / AP
BELLE GUNNESS: På slutten av 1800-tallet emigrerte norske Brynhild til USA og ble til Belle Gunness, senere beryktet som en av landets verste seriemordere. Foto: NTB / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når Victoria Kielland skriver seg inn følelseslivet til en av verdens verste seriemordere, gjør det sterkt inntrykk å lese. Først og fremst på den gode måten.

«Mine menn» er Kiellands tredje bok og andre roman. Den henter handling fra den sanne historien om den norske USA-immigranten Belle Gunness, som tente på egeneide eiendommer, drepte nærmere 40 menn og barn, forfalsket mordene som ulykker, og som skruppelløst tok imot forsikringspenger for både dødsfallene og brannene.

Men romanen er så mye mer! Kielland blander ut forelegget med fri diktning, slik at hennes særegne stil kommer sterkt til uttrykk. Så sterkt at du glemmer hva hovedpersonen i boka er i stand til. Og fordi fortelleren er en navnløs tredjeperson, som beskriver henne med kjærlig blikk, tar det ikke lang tid før hun vinner sympatien din også:

«Det gynget og svimlet rundt henne, det smeltet sammen med kroppsvarmen og tåkedisen hver eneste morgen, og Belles eneste ønske var å finne balansen, finne noen som kunne holde henne, noen som elsket betingelsesløst.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer