Søskenpar saksøkte forlag:

Slik gikk turbok-krangelen

Hytteeierne gikk til søksmål mot forlag etter at deres fjellgård var nevnt i en turbok.

SKAPTE HODEBRY: Denne gården i Indre Sunnfjord er et populært turmål, til eiernes store frustrasjon. Gårdseierne gikk til søksmål mot Selja Forlag etter at gården ble nevnt i en turbok. Foto: Torkjell Djupedal.
SKAPTE HODEBRY: Denne gården i Indre Sunnfjord er et populært turmål, til eiernes store frustrasjon. Gårdseierne gikk til søksmål mot Selja Forlag etter at gården ble nevnt i en turbok. Foto: Torkjell Djupedal. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I november gikk et søskenpar til sak mot Selja Forlag. Bakgrunnen var at deres fjellgård ble omtalt som turmål i boka «Opptur i Indre Sunnfjord». Søskenparet mente at boka oppfordret til krenkelse av deres privatliv. Det var NRK som først omtalte saken.

GIKK TIL SAK: Det var på grunn av omtalelse i en turbok at søskenparet gikk til sak mot Selja Forlag. Foto: Selja Forlag
GIKK TIL SAK: Det var på grunn av omtalelse i en turbok at søskenparet gikk til sak mot Selja Forlag. Foto: Selja Forlag Vis mer

Lokalt har saken fått stor oppmerksomhet, blant annet fordi gårdseierne har kontaktet folk som har publisert bilder fra gården, og bedt dem fjerne innleggene, skriver NRK. Boligen brukes som feriested av søskenparet.

- Familien har fått sin private gård og private sfære omgjort til et offentlig turmål. Det er en krenkelse av eiendomsretten og privatlivet, sa advokat Marianne Albertsen under rettssaken.

Tapte

Tirsdag konkluderte derimot retten med at forlaget ikke har gjort noe galt.

- Vi er veldig lettet og glade. Dette var en viktig og riktig dom for mange, sier Torkjell Djupedal, daglig leder i Selja Forlag, til Dagbladet.

LETTET: Daglig leder i Selja Forlag er lettet, og mener dommen var riktig og viktig. Foto: Privat.
LETTET: Daglig leder i Selja Forlag er lettet, og mener dommen var riktig og viktig. Foto: Privat. Vis mer

Djupedal forteller at forlaget var veldig undrende til at det gikk an å reise en slik sak.

- Vi har laga 10-12 slike bøker, med til sammen over 2000 turer, og aldri blitt møtt med noen innvendinger, før nå. Men dommen viser at vi har alt vårt på det tørre. Dommen er helt i tråd med det vi har tenkt, fortsetter han.

Må betale

I rettsavgjørelsen, gjengitt av Rett24, heter det:

«Saksøkerne kan (...) ikke høres med at turbeskrivelsen oppfordrer turgåere til å gå inn i den private sonen. Man er ikke avhengig av å gå inn på tunet for å oppleve gården som attraksjon. Turbeskrivelsen avsluttes på et område der allmennheten har ferdselsrett, og dersom man vil videre til Fossestølen kan man fortsette oppover langs elva herfra».

Familiens prosessfullmektig ønsker ifølge NRK ikke å kommentere avgjørelsen. Hytteeierne dømmes til å dekke motpartens sakskostnader med 329 000 kroner. Dagbladet har ikke fått kontakt med advokat Marianne Albertsen.

Forlaget mente at turen var godt kjent fra før, og viste blant annet til turblogger og omtale i lokalhistoriske bøker.

Selja Forlag har gitt ut opptur-bøkene fra ulike sted siden 2005.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer