Jón Kalman Stefánsson

Slik taklet han morens død

Da Jón Kalman Stefánsson var fem år, mistet han moren sin. Den islandske forfatteren mener vi som lever har en plikt til å huske de døde. Derfor skriver han.

EGET LIV: Den islandske forfatteren Jón Kalman Stefánsson har forført lesere verden over. Selv tenker han at bøkene hans reiser rundt i verden og har glemt at det er han som har skrevet dem. Foto: Einar Falur Ingólfsson
EGET LIV: Den islandske forfatteren Jón Kalman Stefánsson har forført lesere verden over. Selv tenker han at bøkene hans reiser rundt i verden og har glemt at det er han som har skrevet dem. Foto: Einar Falur Ingólfsson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg vet ikke om det fins spøkelser.

Jón Kalman Stefánsson (57) smiler skjevt.

- Men hvis du tror det fins spøkelser, så tror du at det fins noe etter døden, og det er en trøst. Avviser du tanken på at det fins noe du ikke forstår, er du i så fall kjedelig.

Den islandske forfatteren sitter hjemme i Reykjavík og titter ut på Tjörnin, det lille vannet som ligger midt i sentrum. Han mener folk på sagaøya har en måte å se verden på som ikke fins andre steder, de bor tross alt på ei øy langt fra alle andre.

- Vi har lettere for å snakke om spøkelser enn om gud for eksempel. Religion er simpelthen ikke nok for oss, sier han. Og forteller om tida da de fleste islendingene bodde spredt rundt på øya, langt fra nærmeste nabo, med lange, mørke vintre. Mørket var så tungt at husene nesten falt sammen og folk døde av sykdom og sott. Men midt i elendigheten fortalte menneskene historier, om alvene som bodde inne i fjellet der det var lyst og det var varmt og de hadde mye mat.

- Gud og himmelen var så langt unna. Det er lettere å overleve når du tror på en bedre verden som ligger like bortenfor huset ditt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.