BOK: Da Abid Raja i fjor ga ut sin bok om barndom og sykdom, konflikt og vold, rystet fortellingen Norge. Boka ble fjorårets mest solgte. Da jeg leste den, var tanken min: Går det an å ha det vondere? Etter å ha lest søsteren Abida Rajas bok, vet jeg at svaret er ja. Hvis du er kvinne, gjør det det.
Men: Dette er alt annet enn ei bok som dyrker offerrollen. Den er et anklageskrift: Mot et støtteapparat som ikke fantes. Mot hjelp som finnes, men som har negative konsekvenser. Løsninger som splitter familier i stedet for å samle dem. Og om en kultur der folk lider i stedet for å snakke med hverandre, enten de er kvinner eller menn. En kultur der et slag eller ørefik sier mer enn tusen ord. Der skam holder familien sammen og samfunnet ute, der skammen setter seg fast som sprinkler i brystet på dem som prøver å puste. Dette er ei bok som viser et liv der alle lider, ofre og overgripere.
Og la det være klart: Selv om noen grupper i dag er overrepresentert i statistikken over familievold, kom ikke vold i nære relasjoner til Norge med innvandrere. Dette er ei bok også mange blant oss blonde og blåøyde kan kjenne noe igjen i.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger