Nina Lykke i bokspalten «Leselyst»

Smugleste svenske erotiske noveller

Forfatter Nina Lykke har et lesetips til alle som skriver, en bok hun ønsker hun leste for mange år siden. Velkommen til Dagbladets nye spalte om å lese.

ONE NIGHT STAND: Forfatter Nina Lykke kan godt se for seg en one night stand med gode gamle Ask Burlefot. Foto Kristin Svorte
ONE NIGHT STAND: Forfatter Nina Lykke kan godt se for seg en one night stand med gode gamle Ask Burlefot. Foto Kristin Svorte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva leser du nå? Og hva synes du?

- Suzanne Brøgger: «En forfatters dagbog 2010-2020». Brøgger har jeg lest siden jeg var i tenårene, og jeg er glad for at hun fortsatt lever og tenker og skriver blant oss. Pluss at jeg liker dagbokstilen. Her er det Kierkegaard-referanser i den ene setningen og potteplantene i vinduskarmen i den andre.

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg? Og hvorfor?

- Umulig å velge. Men for å ta én: «Veggen», av østerrikske Marlen Haushofer. Den er om en kvinne som må overleve alene i en hytte i fjellet etter en katastrofe. En glassvegg skiller henne fra resten av verden, der alle ser ut til å være døde. Hun finner en ku og må lære seg å melke den, dyrke poteter, sånne ting. Lite vold og drama, enkelt språk, og likevel en av de sterkeste bøkene jeg har lest.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg? Og hvorfor?

- Lena Andersson. Fordi hun er klok, og fordi jeg liker språket hennes, og fordi hun ofte kommer med litt originale, og samtidig velfunderte synspunkter, og sist men ikke minst: fordi hun er utrolig morsom.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- «The essential guide to writing a novel» av James Thayer. Den vil jeg anbefale til alle som skriver. Mye faller på plass, både som leser og forfatter, og jeg skulle ønske jeg hadde lest den for mange år siden.

Hvilken bok har du smuglest?

- «Kärlek I» og «Kärlek II»; to svenske pocketbøker jeg fant i bokhylla hjemme da jeg var i 12-13-årsalderen og som inneholdt erotiske noveller. Den dag i dag har derfor det svenske språket for meg noe lett pornografisk over seg.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- Alle hovedpersonene til Michel Houllebecq. Men jeg liker bøkene, slik jeg liker bøkene til Louis Ferdinand Celine, som også har hovedpersoner som er vanskelige å like.

….og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- Det må nok bli gode gamle Ask Burlefot. Sånn for gammelt vennskaps skyld. Men jeg tror ikke jeg ville hatt ham som kjæreste, så det måtte ha blitt et one night stand. Uten frokost. Men kanskje med noen morsomme tekstmeldinger, bare for å avslutte på en hyggelig måte, uten ghosting. Og så kunne vi blitt venner på Facebook.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer