Krimforfatter Jan-Erik Fjell:

Smuglet 160 flasker sprit

Risikable stunts, smugling og gambling er en del av fortida til Jan-Erik Fjell. Han tror han kunne blitt kriminell hvis han ikke hadde begynte å skrive krim.

TJENT GODT: Jan-Erik Fjell har tjent millioner på å skrive krim siden han startet i 2010. Før suksessen hadde han knapt lest en bok. Foto: Geir Dokken
TJENT GODT: Jan-Erik Fjell har tjent millioner på å skrive krim siden han startet i 2010. Før suksessen hadde han knapt lest en bok. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert

– Jeg tenker på det stadig vekk, hvordan livet hadde blitt uten Anton Brekke. Jeg tror ikke det hadde vært så positivt.

Krimforfatter Jan-Erik Fjell (39) lar blikket vandre søkende over de store bokhyllene hjemme i Fredrikstad.

For 15 år siden eide han ikke en eneste bok han selv hadde kjøpt, og hadde aldri dagdrømt om å bli forfatter. Han hadde heller ikke fullført videregående og var økonomisk avhengig av NAV.

Så - et par år seinere - dukket Anton Brekke opp på netthinna. Brekke ble etterforsker i Fjells første krimroman «Tysteren», og har siden løst mord og mysterier i hele ni romaner når «Cassandra-saken» slippes denne uka. Den fiktive figuren fikk navn etter gata forfatteren vokste opp i, Anton Brekkes vei i Fredrikstad, og skal ifølge Fjell være en versjon av ham selv. Det hvis han ikke hadde hatt spina bifida, en feil i ryggens utvikling på forsterstadiet, som gjorde at han ble født lam i begge beina.

Eller som han oppsummerer, Anton Brekke er kanskje ham selv med rent rulleblad og uten rullestol.

39-åringen tror han kanskje kunne blitt kriminell om han ikke hadde fått oppleve fiktiv spenning sammen med Brekke.

– Jeg har alltid vært spenningssøkende, og før jeg begynte å skrive var jeg ung og ufør. Liker man spenning, men ikke har noe å gjøre, er det lett å gjøre ting man ikke burde.

GLAD I MAT: Jan-Erik Fjell trives aller best hjemme. Han sitter som oftest ved pulten og skriver, hvis han ikke lager mat da, eller forbereder matopplevelser - slik som her, da han vanner egne urter. Foto: Bjørnar Øvrebø
GLAD I MAT: Jan-Erik Fjell trives aller best hjemme. Han sitter som oftest ved pulten og skriver, hvis han ikke lager mat da, eller forbereder matopplevelser - slik som her, da han vanner egne urter. Foto: Bjørnar Øvrebø Vis mer

Hang etter moped

Fjell er krimforfatteren som fikk enorm suksess tross alle odds. Han ble tildelt Bokhandlerprisen for sin første krimroman i 2010, som yngste forfatter noensinne. Han ble hyllet av kritikerne og kalt en ny Jo Nesbø, uten egentlig å ha skrevet noe særlig.

– Å fortelle historier har jeg alltid synes var morsomt, men jeg skrev ikke noe av fri vilje før jeg var 26 år. Jeg visste ikke hva Bokhandlerprisen var en gang. Jeg kunne ingen ting. Men det er en guds lykke at jeg kunne skrive.

Sykdommen gir ham ikke dårlige odds, men Jan-Erik Fjell trodde likevel han ville dø ung. Han levde derfor lenge som om hver dag kunne bli den siste. Han gjorde farlige sprell med kompisene på kveldene, og var så ivrig på nettpoker at han tømte både morens og egne kredittkort i smug.

– Jeg tenkte ikke risiko i det hele tatt, og ble voksen veldig seint. Jeg hang i rullestolen bak kompiser som kjørte trimma mopeder i 80 km i timen. Uten hjelm. En liten stein i veien hadde vært game over, erkjenner han.

– Jeg hadde nok fortsatt med sjuke ting til noen hadde sagt stopp.

Spritsmugler

Vendepunktet kom da han og en kompis ble stoppet i tollen i Sverige med bilen full av smuglersprit.

– Det var 160 flasker og 120 liter med sprit. I Norge ville det vært ubetinget fengsel, i Sverige var straffen et lite forelegg. Men de tok hver dråpe, så det verste var nesten å komme hjem uten noe. Hele turen hadde vært forgjeves, ler han.

Helt forgjeves var det ikke. Han kom fra avhørene med en overkommelig bot, og kjørte hjem med en ny erkjennelse – han måtte ta seg sammen.

– Jeg skjønte at å bli spritsmugler ikke var veien å gå, iallfall ikke en mislykka spritsmugler.

Fjell humrer.

– Jeg kan le av det nå, men jeg lo ikke i avhør i den svenske Tullen. Det var en lærepenge.

Første han fullførte

39-åringen begynte på lærerstudier etter det han kaller «smekken» i Sverige. Han fullførte ikke studiene, men begynte å skrive romanen «Pus - Kåt som faen!», debutboka fra 2009 om en ung, narsissistisk mann på jakt etter damer og seg selv.

– Det var første gang jeg hadde fullført noe, og det ga meg så mye. Jeg brydde meg ikke om at boka ikke solgte særlig, jeg var bare så glad for at jeg kunne si at jeg skriver bøker.

Han tenker seg om.

– Men hadde ikke den første boka blitt utgitt, hadde jeg nok gjort som jeg alltid gjorde, tenkt: «fuck det, jeg gir opp».

Hater å skrive

Men han ga ikke opp, og han ga heller ikke opp Anton Brekke, selv om det så faretruende ut for etterforskeren i forrige roman og forfatteren sa det kom til å bli hans siste. I den kommende romanen «Cassandra-saken» møter vi Brekke etter at han har forlatt politiet, og blir hyret inn som privatetterforsker av søsteren til en drapsdømt. Brekke går på arbeidsavklaringspenger på NAV, men får overraskende hjelp av en journalist som lager krimpodkast. Jan-Erik Fjell, som tidligere har sagt at han ikke kan fordra å få historier ned på papiret, røper at den seineste boka har vært morsommere å skrive.

– Jeg hater når det står på. Men følelsen jeg får når jeg har skrevet noe jeg er fornøyd med, er lykkerus. Denne boka har gitt minst motstand og jeg har vært mindre frustrert.

MOT ALLE ODDS: - Jeg visste ikke hva Bokhandlerprisen var en gang, sier Jan-Erik Fjell som mottok den gjeve prisen etter å ha blitt antatt som krimforfatter av Arve Juritzen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MOT ALLE ODDS: - Jeg visste ikke hva Bokhandlerprisen var en gang, sier Jan-Erik Fjell som mottok den gjeve prisen etter å ha blitt antatt som krimforfatter av Arve Juritzen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Å leve av å skrive byr derimot fortsatt på både frustrasjon og forsakelser for Fjell.

– Det er litt klisjé at det er trist og ensomt å skrive, men det stemmer. Samtidig ville jeg ikke byttet det bort med noe annet.

Han smiler skjevt.

– Jeg bor alene, og har luksusen av å kunne velge når jeg skal jobbe. Med en samboer måtte jeg ha forholdt meg til noen andre. Jeg har funnet ut at jeg skriver aller best når jeg ikke har det superbra. Det er jo litt deilig å føle seg dritt.

Fyller 40 år

Neste måned fyller forfatteren 40 år, også det ifølge ham selv mot alle odds.

– Jeg hadde ikke trodd jeg skulle bli 40, ikke 30 heller. Jeg har hatt en følelse av at jeg skulle dø ung. Jeg tenker mye på om jeg skal ringe til Gresvik kirke og få en fin plass.

Han har tidligere slitt med mørke tanker om at utallige sykdommer vil parkere livet hans for godt.

– Jeg led av hypokondri fra seint i tenåra til langt ute i 30-åra, hadde kjempeangst for sykdom og trodde alt var kreft. Det har heldigvis blitt bedre, forteller han over nettskjermen som skjuler rullestolen.

Fjell møter Dagbladet digitalt, da han for tiden er syk. Men heldigvis bare en liten greie denne gangen.

– Nå ser det ut som om jeg blir 40, men jeg blir i hvert fall ikke 50. Eller jeg håper å bli det. Jeg har fått gjøre så mye mer enn jeg kunne drømt om. Klart jeg vil leve mer.

LANG KARRIERE: Jan-Erik Fjell har etterhvert hatt en lang karriere, dette fra bokslipp i 2014. Foto: Torstein Bøe / NTB
LANG KARRIERE: Jan-Erik Fjell har etterhvert hatt en lang karriere, dette fra bokslipp i 2014. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer