Donald Trump:

- Som å trykke penger

Donald Trump har i det stille tjent millioner på en billedbok hvor han langer ut mot sine «fiender».

HÅVER INN PÅ BOK: Donald Trump har tjent over 175 millioner norske kroner på en billedbok, selv uten medieoppmerksomhet. Foto: Reuters/NTB
HÅVER INN PÅ BOK: Donald Trump har tjent over 175 millioner norske kroner på en billedbok, selv uten medieoppmerksomhet. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vanligvis får tidligere amerikanske presidenter enorm oppmerksomhet når de kommer ut med «boka om presidentskapet». Det samme kan ikke sies om tidligere president Donald Trump. Utgivelsen av billedboka, «Our Journey Together», som består av bilder fra Trumps periode i Det hvite hus, fikk minimalt med oppmerksomhet i internasjonal presse da den ble sluppet i november i fjor.

Likevel har Trump i det stille håvet inn millioner på salongbord-boka, ifølge CNN. Boka koster fra 75 dollar til 230 dollar, avhengig om den er signert eller ikke. Til sammen har den solgt for rundt 20 millioner dollar, mer enn 175 millioner norske kroner. Trump skal også ha fått flere millioner i forskudd på boka.

- Førsteopplaget var på 200 000 kopier. Men nå greier vi ikke holde oppe samme tempo som kundene, sier Sergio Gor, tidligere kampanjeleder for Trump, til CNN.

- Hun er gal

«Our Joruney Together» er ingen vanlige memoarer. Ifølge Gor er innholdet i boka langt fra en dyp analyse av Trumps tid i Det hvite hus, mens snarere hans uredigerte tolkninger av hendelser eller personer. Uten tilgang til Twitter, ser det ut til at den tidligere presidenten bruker billedboka til å fortsette med sitt fargerike språk og kraftuttrykk om nære, og ikke fult så nære.

- Dette er ekte Trump, sier Gor om boka.

VALG 2024: Donald Trump setter igjen fyr på spekulasjonene om han ønsker å stille til nytt valg. Video: WRN. Vis mer

Ved siden av hvert av de rundt 300 fotografiene er det en bildetekst, forfattet av Trump.

- Forsøker å lytte til gale Nancy Pelosi i Det ovale kontor. Hun skrek og ristet. Hun er gal, derav navnet «Crazy Nancy», skriver Trump til et bilde av ham og Pelosi.

Andre som får gjennomgå i boka er avdøde senator John McCain og Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg.

- Aldri sett noe liknende

John Reznikoff, grunnleggeren av University Archives, som i mer enn fire tiår har jobbet med kjøp og salg av samleobjekter fra diverse presidenter, sier til CNN at Trump-boka er noe helt utenom det vanlig.

- Jeg har aldri før sett en presidentbok hvor man på denne måten hamrer løs på andre mennesker, sier John Reznikoff.

Han sier at årsaken til at Trump-boka er så populær, er signaturen til den tidligere presidenten.

- Det er vanskelig å finne en signatur fra en president på noe som helst, som går for mindre enn 100 dollar. Å skrive en slik bok er som å trykke penger, sier han.

Reznikoff sier at bøker, spesielt de som er signert, vil utvilsomt øke i verdi over tid. Han pekte på at signerte kopier av tidligere president Barack Obamas bok fra 2020, «A Promised Land», selges på auksjonssider for rundt 600 dollar.

Skygget banen

Til tross for millioninntekt har ikke Trumps bok solgt på langt nær så godt som andre tidligere presidenters bøker.

Barack Obamas «A Promised Land» solgte nesten 890 000 eksemplarer i USA og Canada i løpet av 24 timer, Bill Clintons «My Life» solgte rundt 400 000 eksemplarer den første dagen ute på markedet, og George W Bushs «Decision Points» solgte 220 000 eksemplarer i løpet av dag én. I løpet av to måneder har Trumps bok solgt 200 000 eksemplarer, skriver New York Magazine.

Det er mulig det er urettferdig å sammenlikne Trumps billedbok med de andre presidentbøkene. Ingen store forlag ønsket å jobbe med Donald Trump. I fjor understreket fem av verdens størst forlag, Penguin Random House, Hachette Book Group, HarperCollins, Macmillan Publishers, and Simon & Schuster, at de ikke vil gi ut Trumps memoarer.

- Vi kan ikke gi ut ei bok som ikke ville vært basert på fakta, skrev forlagene i en pressemelding gjengitt av Politico.

Trumps billedbok er gitt ut på Winning Team Publishing, Donald Trump juniors nyoppstartede forlag. Med all sannsynlighet har ikke Trump senior heller ønsket å skrive ei bok som oppsummerer hans presidentskap, når alt tyder på at han ikke planlegger å legge presidentkarrieren på hylla.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer