Bokintervju: Torgeir Rebolledo Pedersen

Sørger over sønnen

Katastrofer kan være for tunge å bære sammen, mener Torgeir Rebolledo Pedersen. Sorgen over sønnen som døde så altfor ung, klarte han ikke å dele.

HELT NÆRT: – Det er lettere å rømme unna når man skriver dikt. Hvem bryr seg om en poet som skriver virkelighetslitteratur? sier Torgeir Rebolledo Pedersen. Foto: Shad Madian
HELT NÆRT: – Det er lettere å rømme unna når man skriver dikt. Hvem bryr seg om en poet som skriver virkelighetslitteratur? sier Torgeir Rebolledo Pedersen. Foto: Shad Madian Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

– Den eldste sønnen min ble bare 21 år, sier Torgeir Rebolledo Pedersen (73).

– Han døde på motorveien sør for Málaga i 2008, påkjørt av en unggutt jeg har kjempet lenge for å glemme. Det var vondt å skrive om, men også en trøst å kunne dvele ved minnene om ham.

Torgeir Rebolledo Pedersen, forfatter, arkitekt, avisdebattant og en gang norgesmester i slampoesi, har bestilt seg en øl og konstaterer at det regner i Oslo. Han skal gi ut sin første essaysamling, «Tilværelser», som inneholder tekster om trapper, politikk, bonde- og byvett, død og sorg.

– En sum av alle tilværelsene jeg har i livet mitt, sier han og smiler under en grå lugg.

– Det er umulig å sensurere bort det vi har gjort, det blir en himmel over oss. Når vi er små, er himmelen full av stjerner, når vi blir eldre, er den full av etterlatenskaper.

Var tre millioner nok?

I essayet «Om sønnetap og skyld» skriver Rebolledo Pedersen om en liten gutt med sterk selvtillit, som lyste opp når han fikk en abbor på kroken. Fire år gammel lurte han på hvor mange millioner han skulle tjene til mammaen og pappaen sin. Var tre nok? Fra han var åtte, fulgte han med på børsnoteringer i DN, og det å sitte bakpå pappas sykkel til skolen, var ikke så stas. Pappa hadde ikke bil, sånn som de andre dresskledde fedrene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.