Rupert Murdoch

Spår Murdochs fall: - Ingen vil si det

Den amerikanske journalisten og forfatteren, Michael Wolff, har skrevet bok om Murdoch-dynastiet og Fox News. Han spår at deres maktposisjon snart er historie.

MEDIEMOGUL: Gjennom flere tiår har Rupert Murdoch vært en av de mektigste mediemogulene. Foto: AP Photo/Mary Altaffer, File
MEDIEMOGUL: Gjennom flere tiår har Rupert Murdoch vært en av de mektigste mediemogulene. Foto: AP Photo/Mary Altaffer, File Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Wolffs bok «The Fall» kommer ut i september. Han er tidligere kjent for å ha skrevet bestselgende bøker om Donald Trump. Han har også tidligere skrevet ei annen bok om mediemogulen Rupert Murdoch.

Nå lover Wolff å fortelle hvordan det hele går mot slutten for Murdoch og Fox News. Han mener fallet er uungåelig.

- Jeg har fortalt historien om den store makta til Rupert Murdoch og Fox News i mange år. Denne makte er nå i ferd med å nå sin naturlige slutt, og «The Fall» forteller historien om den siste akten, sier Wolff selv om boka, ifølge The Guardian.

«Succession»-sammenlikning

En talsperson for utgiveren Henry Holt forteller til AP at Wolff har intervjuet en rekke personer i Murdoch-organiasjonen. Boka tar for seg en rekke kontroverser i og rundt Fox News de siste åra.

Blant annet ble kanalens store stjerne, Tucker Carlson sparket tidligere i år. Rupert Murdoch har på sin side hatt et konfliktfylt forhold til tidligere president Donald Trump. Og de siste åra har flere sammenliknet Murdoch-dynastiet med den mildt sagt dysfunksjonelle familien som står i sentrum for HBO-serien «Succession».

WASHINGTON DC: President Joe Biden kalte en Fox News-journalist for «en dum jævel» under et møte 24. januar 2022. Video: AP Vis mer

- Dette er en avslutning etter boka mi fra 2009 «The Man Who Owns the News». Murdoch var den gangen en ung 78-åring. Nå er han en gammel 92-åring. Dødelighet er historien, selv om ingen i imperiet vil si det, skriver Wolff på X, tidligere kjent som Twitter.

Murdoch leder stadig det konservative medieimperiet som hatt stor påvirkning på amerikansk politikk i flere tiår. Imperiet omfatter blant annet Fox News, New York Post og Wall Street Journal i USA. Murdoch har også store eierandeler i de britiske og australske mediemarkedene.

Gigantsmell

De sister åra har Murdoch-familien og Fox News bevart nære bånd til Trump gjennom hele hans ferd til Det hvite hus og gjennom et svært kaotisk presidentskap.

Men tidligere i år gikk Fox News på en gigantsmell. De ble nemlig tvunget til å inngå et forlik på 787,5 millioner dollar (om lag 8,4 milliarder kroner) for å ha spredt Trumps løgner om valgmaskinene til Dominion Voting Systems etter Trumps valgnederlag mot Joe Biden i 2020.

Flere andre søksmål er på vei. Blant annet krevet et annet selskap som lager stemmemaskiner, Smartmatic 2,7 milliarder dollar (om lag 28,6 milliarder kroner) i et annet søksmål.

«YOU»: I en sending på Fox News oppstår det en liten misforståelse mellom tv-profilene Laura Ingraham og Raymond Arroyo. Nå spekuleres det i om det er ekte eller iscenesatt. Vis mer

Nervøse

Selv sammenlikner Wolff bokprosjektet med å sammenlikne sin jobb med jakten på den store hvite hvalen i den klassiske romanen «Moby Dick».

- Min lange «hvite hval-besettelse» med Murdoch er endelig slutt, sier Wolff på X.

Han hevder også at mange Murdoch-medarbeidere er nervøse.

- Akkurat nå er det folk i Fox, Wall Street Journal, New York Post og Murdochs hovedkvarter i London som sier til hverandre: Visste du om dette? Hva er det han har funnet, tror du? skriver Wolff selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer