Anmeldelse: Johan Høst, «En nasjon i sjakk»

Spektakulært, men ...

Ideen til krimdebutant Johan Høst er helt glimrende, men han sprekker, som det heter på sjakkspråket.

DEBUTANTEN: Johan Høst har eget reklamebyrå, og debuterer nå som krimforfatter med en roman som lover mye, men som ikke holder helt til mål. Foto: Thomas Brun / NTB
DEBUTANTEN: Johan Høst har eget reklamebyrå, og debuterer nå som krimforfatter med en roman som lover mye, men som ikke holder helt til mål. Foto: Thomas Brun / NTB Vis mer
Publisert

I 2010 skal Magnus Carlsen ha sjokkert sjakkverdenen under en turnering i Romania. Han tok fram det som kalles kongegambiten mot kineseren Wang Yue. Dette partiet danner grunnlaget for den mest ambisiøse og spektakulære krimmen jeg har lest på lenge. Avslutningen er dessverre så svak at den bikker over i amatørismen, men for sjakkentusiaster må dette være årets krim. Skal vi tro sjakkekspert Atle Grønns etterord, er visst også sjakkpartiet som utspiller seg som et plott i plottet ganske ekstraordinært.

Ei bombe går av utenfor kongeresidensen på Maihaugen. Kongeparet unnslipper bare så vidt. Kort etter forsvinner statsministeren og hans livvakt. De to dukker opp foran Stortinget plassert i en slags container. Den neddopede statsministeren er koblet til en tidsinnstilt bombe som går av etter 24 timer.

Stortinget mottar et brev, som sier at det bare er én mulighet for å redde statsministeren. De må spille et sjakkparti mot terroristen, med svarte brikker. For hver bonde de mister, vil terroristene drepe én innen politi, militær eller domstol. Faller en offiser, blir en politiker eller næringslivstopp drept. Stilles de sjakk matt, blir statsministeren sprengt i lufta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer