Anmeldelse Roy Jacobsen «De uverdige»

Spennende som en thriller

Det mangler verken død, drap eller drama i Roy Jacobsens beretning om østkantungdommers overlevelsesstrategi under okkupasjonsåra i Norge.

SKURK OG HELT: I «De uverdige» skildrer Roy Jacobsen vanlige folks liver under krigen i Norge, uten den vanlige svart/hvitt inndelingen av skurker og helter. Her er gråtonene mer framtredende. Foto: Therese Jægtvik
SKURK OG HELT: I «De uverdige» skildrer Roy Jacobsen vanlige folks liver under krigen i Norge, uten den vanlige svart/hvitt inndelingen av skurker og helter. Her er gråtonene mer framtredende. Foto: Therese Jægtvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Krigen, den vi aldri slutter å interessere oss for, er temaet i Roy Jacobsens nye roman «De uverdige». Okkupasjonsåra i Norge har vært bakteppe for flere av hans tidligere romaner, også i den sterkt kritikerroste Barrøy-serien fra Helgelandskysten. Men nå henter Jacobsen krigen «hjem», til Oslos østkant.

I en epilog til «De uverdige» reflekterer han over et sitat fra den gamle LO-høvdingen Konrad Nordahl som hevdet at rundt ti prosent av det norske folk deltok i motstandskampen, ti prosent var medløpere eller landssvikere og åtti prosent var «likeglade». Men hva drev de med, de som verken var skurker eller helter? Altså folk flest?

Nattlige raid

Roy Jacobsen er en knakende god forteller. I denne romanen tegner han et detaljrikt portrett med tidsriktig koloritt av et Oslo-miljø rundt Torshov, Sandaker og Åsen, der gatene bare omtales med navn som Knud Graah, Kyrre Grepp, Bretteville osv. Bak staselige søyler og flott arkitektur bor arbeidsfolk i ettroms leiligheter. Det er krig, folk mangler det meste, men kreative unggutter drar på nattlige raid og stjeler grønnsaker i kolonihager, frukt i villahager, ski og sykler i kjellerboder, brød hos bakeren. Foreldrene tar imot uten spørsmål.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.