Anmeldelse: Herbjørg Wassmo, «Mitt menneske»

Springende og pompøst

Wassmos voluminøse kunstner- og kjærlighetsroman er seig materie.

KRYPTISK: Wassmos siste roman er substansløs i all sin dybde, mener anmelder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KRYPTISK: Wassmos siste roman er substansløs i all sin dybde, mener anmelder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Hun er hans menneske. Ikke for at han skal eie henne. Men for at han skal møte henne med kjærlighet.»

Møt Rut og Gorm. Han leder et stort handelshus i Bodø, er skilt og har en datter. Boka åpner med at søsteren Marianne forsøker å ta livet sitt. Hun bærer på en skam så stor at hun ikke kan leve med den. Gorms far tok livet sitt mange år tidligere, og Gorm følte seg tvunget til å overta familiebedriften. Rut er billedkunstner, som engang brøt opp fra et liv som småbarnsmor og lærer der i nord. Også Rut har sitt å stri med. Hennes tvillingbror ble jaget i døden da han var ung. Nå skal hun ha stor utstilling i Oslo. Det blir skandale. Hennes tidligere elsker og gallerist har sluppet noen «sengebilder» av henne til tabloidpressen, og Rut er rasende.

Knugende oppvekst

I denne boka, som spenner fra 1984 fram til i dag, følger vi Gorm og Ruts kjærlighetshistorie. Vi møtte dem første gang i «Det sjuende møte» (2000), der mange av scenene i denne boka er hentet fra. I det hele tatt er denne voluminøse romanen som et potpurri over typiske Wassmo-romaner. En knugende oppvekst på et småsted i nord, sterke kvinner som bryter med konvensjonene, hint om incestuøs skam, selvmord, stor kjærlighet og enda større kunst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer