Hans-Wilhelm Steinfelds nye bok

Steinfeld sjokkert over bok-refusering

Fire forlag takket nei til tidligere NRK-korrespondent i Moskva, Hans-Wilhelm Steinfelds, nye bokprosjekt. Det lille Stamsund-forlaget Orkana jubler over opplagsrekord.

SJOKKERT: For førti år siden kom mangeårige NRK-korrespondent i Moskva, Hans-Wilhelm Steinfeld, med sin første bok. Da han sendte inn sitt nye manus, ble han refusert av både Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal og Vigmostad & Bjørke. Her henter Steinfeld ut sin nyutgitte bok, «Russland kriger», fra bokhylla. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SJOKKERT: For førti år siden kom mangeårige NRK-korrespondent i Moskva, Hans-Wilhelm Steinfeld, med sin første bok. Da han sendte inn sitt nye manus, ble han refusert av både Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal og Vigmostad & Bjørke. Her henter Steinfeld ut sin nyutgitte bok, «Russland kriger», fra bokhylla. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I to år har stemmen fra Moskva, Hans-Wilhelm Steinfeld, jobbet med sin nye bok «Russland kriger. Når nåtiden møter fortiden». Den ønsket verken CappelenDamm, Aschehoug, Gyldendal eller Vigmostad og Bjørke å gi ut.

- Boka er skrevet og drevet fram under pandemien. Min forrige bok, «Putin», har vært på førsteplass på bokhandlerforeningens bestselgerliste, så jeg var sjokkert da refuseringen fra Cappelen kom, sier Steinfeld til Dagbladet.

Stinn brakke

I tillegg til Cappelen Damm, sendte Steinfeld sitt siste bokmanus og idé til Aschehoug, Gyldendal og Vigmostad & Bjørke.

- Jeg har holdt 50 foredrag med tittelen «Russland kriger», fra Harstad til Halden, siden midten av april. Stinn brakke overalt, så jeg synes forleggerne utviste en underlig markedsvurdering. Jeg tror ikke de leste manuset en gang, sier Steinfeld.

Dagbladet har vært i kontakt med de fire forlagene, som alle svarer likt:

- Vi kommenterer ikke våre interne redaksjonelle vurderinger i media og vil heller ikke gjøre det i denne saken, skriver Anne Iversen i Vigmostad og Bjørke.

- Vi kommenterer ikke refuseringer, så her blir det ingen kommentar, sier Tone Hansen, kommunikasjonssjef i Cappelen Damm.

22 PUTIN-ÅR: Disse fem bøkene har Hans-Wilhelm Steinfeld skrevet om de siste 22 årene, der Vladimir Putin har vanstyrt landet med over 140 millioner innbyggere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
22 PUTIN-ÅR: Disse fem bøkene har Hans-Wilhelm Steinfeld skrevet om de siste 22 årene, der Vladimir Putin har vanstyrt landet med over 140 millioner innbyggere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hoderysting

Steinfeld har gitt ut en rekke bøker om Russland de siste førti åra. Bare om Putin-perioden, fra 2000 og fram til i dag, har han nå gitt ut fem. Hans forrige bok, «Putin», kom ut på Cappelen Damm og har nå et opplag på 20 000, ifølge Tone Hansen, kommunikasjonssjef i forlaget.

- Jeg har gitt ut bøker på Cappelen Damm siden november 1982, da jeg ga ut «Arven etter Bresjnev». Og også da skrev jeg om historieforfalskning. Så jeg gikk til Cappelen Damm igjen, men ble flatt refusert i februar. Det ble jeg også hos Aschehoug, Gyldendal og Vigmostad og Bjørke, sier Steinfeld og fortsetter:

- Jeg var sjokkert, men er nå veldig glad for at dette lille Orkana forlag sa ja, sier Steinfeld og legger til:

- Jeg fortalte om refuseringen til William Nygaard da jeg holdt foredrag nylig i hans Rotaryklubb, der jeg har æresprisen «Fellow of Paul Harris». Han uttrykte også hoderysting over refuseringen, sier Steinfeld.

Dagbladet har vært i kontakt med Nygaard, som ikke ville gi noen kommentar.

Bestselger

Hos det lille forlaget Orkana, fra Stamsund i Lofoten, er det nå god stemning. Tredjeopplaget er snart klart for butikkene, og kommer i begynnelsen av neste uke, melder forlaget.

- Vi er veldig glade for at han ønsker å gi ut boka hos oss. Det synes vi er stas, sier Marcus Bøhn, redaktør og forlegger i Orkana forlag, og fortsetter:

RUSSLAND I OSLO: Hans-Wilhelm Steinfelds hjem er fylt med ikoner, malerier og bøker fra et langt liv i Russland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RUSSLAND I OSLO: Hans-Wilhelm Steinfelds hjem er fylt med ikoner, malerier og bøker fra et langt liv i Russland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det har vært veldig god respons på boka som har solgt godt over hele landet. Den er blitt høstens bestselger hos oss. Vi har en ganske smal utgivelsesprofil, så det er alltid morsomt når vi får gode bøker som selger godt, sier Bøhn.

Hans-Wilhelm Steinfeld drar nå rundt i Norge og holder foredrag om Ukraina-krigen - og signerer sin siste bok.

- Jeg hadde 40 år som forfatter nå i november, og det feiret jeg med å gi ut min trettende bok på Orkana forlag. Det er jeg svært ydmyk og takknemlig for, sier Steinfeld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer