Anmeldelse: «Petter Stordalen – Apollo-metoden: Syv grep som funker når det virkelig gjelder»

Stordalen på ville veier

Petter Stordalen har skrevet den første boka om pandemien fra en næringslivsleders ståsted. Den tyder på at han har mistet bakkekontakten.

ASTRONAUTEN: Petter Stordalen skriver om sitt møte med pandemien, og trekker sammenlikninger med forsøket på å redde astronautene på måneraketten Apollo 13. Foto: Bjørn Langsem
ASTRONAUTEN: Petter Stordalen skriver om sitt møte med pandemien, og trekker sammenlikninger med forsøket på å redde astronautene på måneraketten Apollo 13. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Petter Stordalens «Apollo-metoden» er den første norske skildringen av coronapandemien sett fra en næringslivsleders ståsted. Av den grunn er utgivelsen en liten begivenhet. Om du lurer på hvordan den største medisinske og økonomiske krisen i moderne tid har fortont seg for en norsk investor, er dette boka å lese. Og det er mildt sagt en blandet opplevelse.

«Apollo-metoden»

Eivind Sæther og Petter A. Stordalen

Sakprosa

Forlag: Bonnier forlag
Utgivelsesår: 2022

«Stordalen går seg bort i sitt eget selvbilde.»
Se alle anmeldelser

Evig optimist

Hans beretning om hvordan han kjempet for å beholde hotellkjeden Nordic Choice og reiseselskapet Ving, er interessant lesning. Den er fortalt som en økonomisk thriller, og begynner i Oslo 24. februar 2020. Da tok Stordalen, konsernsjef Torgeir Silseth, finansdirektør Mads Breder Koch og sjefen for investeringsselskapene Kenneth Andersen, heisen til tiende etasje i DnBs hovedlokaler i en av Barcodes futuristiske bygninger for å gjennomføre årets viktigste møte. Mens Silseth taktfast la fram «gullkantede resultater og lovende prognoser» for bankens ledelse, greide ikke Stordalen å følge med. Han hadde mer enn nok med å kjenne på sine egne følelser. «Jeg var uovervinnelig. Jeg hadde en behagelig lav gjeldsgrad, samlet sett var jeg verdt rundt 40 milliarder kroner. Livet var fint.»

I samme stil fortsetter hans beretning. På dramatisk vis skildrer han hvordan han noen dager seinere ringte Gunhild og fikk å vite at WHO snart kom til å erklære global pandemi. Stordalens kamp for å beholde sine selskaper begynner med et «Faen. Faen. Faen.»

Ved hjelp av tidligere Dagbladet-journalist Eivind Sæther er denne historien effektivt fortalt og uten tvil bokas høydepunkt. Jeg røper vel ikke for mye om jeg avslører at den virile investoren mener han er blitt både klokere og sterkere av krisen. Mot slutten av boka renner han over av optimisme på menneskehetens vegne. «Tenk på den generasjonen som vokser opp med dette, som har sett kraften i kollektivet, og som snart skal være ansvarlig for å redde klimaet på denne kloden. De har sett at det er mulig, de vet de kan.»

På en annen planet

Siden jeg er litt mer nøktern, tok jeg meg i å spørre om vi befant oss på samme planet. Særlig stusset jeg på Stordalens forsøk på å sammenlikne sine økonomiske disposisjoner under pandemien – samt et ikke ubetydelig tilskudd fra staten – med aksjonen for å redde de tre astronautene om bord på den havarerte måneraketten Apollo 13. En ting er at de mange kapitlene om de dramatiske aprildagene i 1970 avbryter Stordalens egen beretning. Mer forstyrrende er det at det er svært vanskelig å se parallellene mellom den nå over to år lange pandemien og det korte og intense dramaet i verdensrommet.

Det kan se ut som om håndteringen av pandemien har ført til at enkelte av oss helt har mistet gangsynet og «fortsatt håper å finne veien hjem», som det heter i den ene av bokas to undertitler. I «Kode rød» går ikke Espen Rostrup Nakstad av veien for å sammenlikne sin egen innsats med heltene fra andre verdenskrig og antikkens mytologi. Etter å ha lest Stordalens forsøk på å framstille seg selv som astronaut, lurer jeg på om vi er i ferd med å miste kontakten med den kloden vi tross alt lever på.

Om man nå først skal finne en historisk parallell til den krisen vi står midt oppe i, finnes det i alle fall mer treffende alternativer enn Apollo 13.

Å holde balansen

I skrivende stund har over 290 millioner mennesker blitt smittet og nærmere 5,5 millioner mennesker er døde av covid-19. I og med at den største delen av befolkningen på den sørlige halvkule ikke er vaksinert, er det grunn til å ta høyde for at det kan dukke opp nye mutasjoner fordi mange har andre underliggende sykdommer som hiv og tuberkulose. Det er også høyst usikkert hvordan de økonomiske og politiske konsekvensene av pandemien kommer til å utvikle seg. Når økonomiske historikere leter etter paralleller til vår tids pandemi, trekker flere fram spanskesyken i 1918–19. At den i langt større grad enn Apollo 13 har økonomiske likheter med pandemien vi står midt oppe i, er ingen gladnyhet. I likhet med spanskesyken har også COVID-19 ført til eskalerende arbeidsledighet og økte forskjeller mellom fattig og rik.

Men Stordalen er først og fremst opptatt av sin egen økonomi, eiendommer og selskaper. Det er derfor vanskelig å ta det forlaget kaller bokas «inspirerende råd til egen utvikling» på alvor. For eksempel at det er viktig å lære av bokseres fotarbeid for å lykkes i krisetider. Mitt inntrykk er at de aller fleste forsøker å holde balansen av helt andre grunner enn å slå. I tillegg til smør på brødet, gir mange uttrykk for at de savner å gi hverandre en klem. På en tråd om hva som kan bli årets nyord på Jan Kjærstads facebookvegg nylig, var det en som foreslo «hudsugen». Å kjenne på hudsuget er da et mye mer inspirerende råd til egen utvikling enn en boksers fotarbeid.

Med denne boka har Stordalen forvandlet sitt liv til en slags thriller. Jeg kan ikke forstå annet enn at han har rett når han sammenlikner seg med en av disse filmkarakterene som har surrer for lenge rundt i sitt eget univers, uvitende om hva framtida vil bringe. Det er bare å krysse fingrene for at de økonomiske konsekvensene av pandemien ikke blir alvorligere enn at Stordalen til slutt finner veien hjem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer