Kommentar: Norske kongebøker

- Svada og svulstigheter

I Storbritannia skaper prins Harrys bok furore. Hvordan står det til med de norske kongebøkene?

GLATT: Det finnes mer enn nok av glattpolerte framstillinger av kongefamiliens medlemmer i norske kongebøkene, mener Jon Rognlien og etterlyser de menneskelige sidene, de som også kan være ufordragelige. Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff.
GLATT: Det finnes mer enn nok av glattpolerte framstillinger av kongefamiliens medlemmer i norske kongebøkene, mener Jon Rognlien og etterlyser de menneskelige sidene, de som også kan være ufordragelige. Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Hvis du er klar for svada og svulstigheter og glattpolerte bilder av velkledde majesteter som lar seg hylle av sine undersåtter med falske glimt inn i det aller helligste – da er de utallige kongebøkene som har kommet de siste åra midt i blinken for deg! Hvis du derimot er ute etter realistisk og ærlig stoff om konger og prinser, er det fint lite å finne her til lands.

I Storbritannia har også det sukkersøte hatt overtaket, men vårens bombe fra deres evige nummer to, Prins Harry, fikk iallfall røsket litt opp i alt godsnakket. Etter det ekstreme magaplasket den forrige nummer to, Andrew, sto for, er det blitt mye jobb for de rojale spinndoktorene som skal pusse ting blanke igjen.

En snev av Harry-oppgjøret har vi faktisk også hatt i Norge med vår egen kongelige nummer to, Märtha Louise. I flere bøker har hun vært inne på den håpløse rolleforståelsen og den grunnleggende fremmedfølelsen fra barndommen, og ikke minst det forferdelige slitet medienes paparazziparasitter byr på. Særlig nå, etter at folkedypets rasismeantenner har fått næring av hennes valg av en mørk kjæreste, er det paralleller å se mellom de to.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.