Anmeldelse: Camilla Läckberg og Henrik Fexeus, «Mentalisten»

Svensk krim i forfall

Burlesk åpning på nok en overhypet middelmådighet fra nabolandet.

RADARPAR: Camilla Läckberg har inngått et samarbeid med tv-kjendisen og tankeleseren Henrik Fexeus. Alt tyder på at det kan bli en kommersiell genistrek. Foto: Elisabeth Toll
RADARPAR: Camilla Läckberg har inngått et samarbeid med tv-kjendisen og tankeleseren Henrik Fexeus. Alt tyder på at det kan bli en kommersiell genistrek. Foto: Elisabeth Toll Vis mer
Publisert

For et par år siden kom jeg med et hjertesukk i Dagbladet. Det handlet om voldsorgiene i spesielt svensk krimlitteratur, som øker parallelt med en hyperkommersiell ensretting og massive satsinger på enkelttitler og forfattere.

Pengemaskinen Camilla Läckberg er av dem som rir på bølgen. Hun er Sveriges desidert mest framgangsrike forfatter, på inntektssiden vel å merke. Nå har hun inngått et samarbeid med tv-kjendisen og tankeleseren Henrik Fexeus. Mye tyder på at det er en kommersiell genistrek. Krimparets debut har allerede før lansering innbrakt 100 millioner kroner i forhåndssalg.

Åpningsscenen er så burlesk at den nesten er vanskelig å lese. Alenemoren Tuva jobber på en kaffebar og må skynde seg hjem til sin lille sønn Linus. Hun tar med seg en kaffe på hjemveien. Den smaker underlig, og kort etter faller hun sammen. Hun våkner halvnaken og innesperret i en ørliten kasse med små hull i. Hennes desperate rop om hjelp, blir besvart med et at slags sverd som borer seg inn i benet hennes.

Scenen er detaljrik inntil det kvalmende, og avsluttes med et sverd som nærmer seg øyet hennes: «Hun rykker til idet spissen streifer øyekroken mellom det høyre øyet og neseroten, før sverdet fortsetter innover og punkterer øyet. Noe fuktig renner ned på kinnet og Tuva blir blind på høyre side. (...) Så skjærer sverdet inn i hjernen hennes.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer