Anmeldelse: Sunniva Lye Axelsen, «Invictus»

Syrlig kritikk av sosialpornografi

Norsk medieoffentlighet og Helene Sandvigs NRK-program «Helene sjekker inn» får på pukkelen i Sunniva Lye Axelsens nye roman. Rått og intenst gir hun beboerne i ei trygdeblokk en stemme.

SLOTTET: Invictus er latin for «uerobret» eller «uovervinnelig», og et godt ord på blokka – gjerne kalt Slottet – som boka til Sunniva Lye Axelsen dreier seg om. Foto: Carsten Aniksdal
SLOTTET: Invictus er latin for «uerobret» eller «uovervinnelig», og et godt ord på blokka – gjerne kalt Slottet – som boka til Sunniva Lye Axelsen dreier seg om. Foto: Carsten Aniksdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Å kunne skrive skildringer som virkelig driver fortellingen framover, er få forunt. Sunniva Lye Axelsen er da heller ingen ordinær forfatter, og «Invictus» ingen ordinær roman.

Invictus, som er latin for «uerobret» eller «uovervinnelig», er et godt ord på blokka – gjerne kalt Slottet – boka dreier seg om. Miljøpatruljen, blokkas administrasjon, «som spiser LSD til frokost og ikke vet hvordan man åpner en postkasse», holder til i første etasje, i andre og tredje bor minstepensjonistene, fjerde huser narkomane, i femte til sjuende driver ei ullen gruppe hærverk, mens alkoholikerne holder til i niende til tolvte. Øverst bor også Hugo Nørve, selvoppnevnt vaktmester i blokka til klagesaken hans i kommunen blir behandlet og han får leiligheten sin tilbake.

Piller svelges

Små reparasjoner, rettferdig fordeling av ovner på hyblene, nye malingsstrøk og flytting av døde kropper ut av blokka, det aller meste havner i Hugos fang – også fortellerstemmen. Blokka er så å si glemt av kommunen. Beboerne klarer seg selv. Ukene går sin vante gang; piller svelges, krangler oppstår, dugnadsånden fortsetter å forvitre. Så får Hugo en telefon av Helena fra tv-programmet «Innsjekk». Hun vil til blokka hans og filme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer