Tapte krangel om «pornofilm»

Den omstridte forfatteren Michel Houellebecq forsøkte å stanse utgivelse av en film, som ifølge regissøren skal vise forfatteren ha sex med flere kvinner. Nå har retten konkludert i saken.

TRAILER: Her kan du se traileren til «Kirac 27». Video: Kirac Vis mer
Publisert

Forfatteren gikk rettens vei i Amsterdam for å stanse utgivelsen av filmen, som skal vise ham ha sex med fire unge kvinner. Nå har domstolen slått fast at klagen hans ikke tas til følge.

Det skriver britiske The Guardian.

Det er et nederlandsk kunstkollektiv som vil gi ut filmen, som beskrives som eksperimentell og erotisk.

- Sjokk og avsky

I en trailer sluppet på nettet i januar kan man høre regissørens stemme fortelle at Houellebecq har sett seg nødt til å avlyse sin planlagte bryllupsreise av frykt for å bli «kidnappet av muslimske ekstremister».

- Kona hans hadde brukt en måned på å hyre inn prostituerte, og nå falt det hele i grus, sier Ruitenbeek i voiceover.

IKKE MEDHOLD: Den franske forfatteren ønsket å stanse filmen han medvirker i. Han fikk ikke medhold av retten. Foto: Reuters/NTB/Albert Gea
IKKE MEDHOLD: Den franske forfatteren ønsket å stanse filmen han medvirker i. Han fikk ikke medhold av retten. Foto: Reuters/NTB/Albert Gea Vis mer

Ifølge uttalelsen fra Houellebecqs advokater oppdaget ekteparet «med sjokk og avsky» at traileren inneholder «alvorlige og falske påstander som utgjør et voldsomt angrep på deres verdighet».

I traileren kan man se forfatterens kone, Qianyun Lysis Houellebecqs, før det brått klippes til en pysjkledd og røykende Houellebecq, henslengt i en hotellseng med en ung kvinne.

- Jeg fortalte ham at jeg kjenner en masse jenter i Amsterdam, som ville ha sex med den kjente forfatteren av ren nysgjerrighet - og at jeg kunne ordne med hotell for ham dersom jeg fikk tillatelse til å filme det hele, fortsetter regissøren i voiceover.

Deretter følger bilder av forfatteren - nå uten pysj - i en tett horisontal omfavnelse med kvinnen.

Tirsdag ble den juridiske klagen, sendt inn av forfatteren selv og kona, avvist av Amsterdams tingrett. Klagen gjaldt både filmen i seg selv, i tillegg til traileren for den - som først ble sluppet i februar, før den ble fjernet.

- Konas idé

Ifølge tingretten oppsto ideen om å få forfatteren til å spille i en eksperimentell sexfilm ved en middag i Paris høsten 2022, mellom forfatterens kone og regissør Stefan Ruitenbeek.

Via e-post diskuterte deretter Houellebecq og Ruitenbeek planer om å lage det som ble omtalt som «et kunstverk, der skillet mellom fiksjon og virkelighet tar form som et spill med fiendenes grufulle paranoia».

Da forfatteren ankom Amsterdam for innspilling 1. desember 2022, signerte han en kontrakt hvor han gikk med på å vises i en film som potensielt ville vise eksplisitt innhold. Den eneste begrensingen i avtalen var angivelig at Houellebecq og kjønnsorganene hans ikke skulle vises i samme opptak.

I en oppsummering for de opprinnelige planene for filmen, påpeker retten i Amsterdam at en slik splittelse mellom bilder av ansikt og kjønnsorganer ville få seeren til å tvile på om Houellebecq faktisk deltok i scenene, eller om han brukte en såkalt stand-in.

- Søppeljournalistikk

Tre dager før opptakene var ferdige, gikk forfatteren imidlertid ut av prosjektet. I et brev publisert på sitt nettsted sa forfatteren at hans og regissørens oppfatninger av kunstnerisk arbeid var radikale motsetninger, og han kalte det for søppeljournalistikk.

I sin klage til tingretten skrev Houellebecq at han var svært deprimert da han skrev under avtalen, og at han hadde drukket flere glass vin. Han hadde imidlertid ikke legeerklæring for dette, og retten avviste påstandene.

Houellebecq klaget også traileren inn til en domstol i Paris, for det han mener er skade på hans privatliv og ære, i tillegg til at traileren ifølge ham sprer løgner om kona. Denne klagen ble også avvist.

Premieren på filmen, som var planlagt til 11. mars, ble utsatt i påvente av behandling av de to sakene.

Ruitenbeek sier i en uttalelse at han forventer at filmen vil bli sluppet i mai.

- Det har alltid vært min intensjon å lage et kunstverk med integritet. Forhåpentligvis blir Michel fornøyd med resultatet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer