Ruben Eliassen:

Tapte mot krim-eksen

Forfatter Ruben Eliassen saksøkte den svenske krim-dronninga Mari Jungstedt og Bonnier Forlag for å ha stjålet hans bokmateriale. Nå må han betale 600 000 kroner i erstatning til forlaget.

TAPTE: Forfatter Ruben Eliassen mente eks-kjæresten hadde stjålet hans manus. Nå må han selv betale over 600 000 kroner i erstatning. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TAPTE: Forfatter Ruben Eliassen mente eks-kjæresten hadde stjålet hans manus. Nå må han selv betale over 600 000 kroner i erstatning. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 2017 stevnet den norske forfatteren Ruben Eliassen eks-kjæresten Mari Jungstedt for brudd på åndsverkloven. To år tidligere hadde de sammen gitt ut krimboka «En mørkere himmel», og rollefigurene og historien hadde de utviklet sammen.

I 2017 ga Jungstedt ut oppfølgeren «Det förlovade landet», denne gangen uten Eliassen. Da stevnet han eks-kjæresten for retten fordi han mente hun hadde brukt tekster skrevet av ham.

Den svenske avisa Dagens Nyheter melder nå at Eliassen tapte saken. Han er dømt til å betale 600 000 kroner i erstatning til Jungstedt, for kostnader knyttet til rettsaken.

- Jeg ble sjokkert da jeg fikk dommen. Dette har kostet meg masse tid og penger, men jeg fikk ikke medhold i noen verdens ting. Det virket som om saken allerede var avgjort da jeg kom til Stockholm. Jeg måtte stille i retten alene, for jeg ikke hadde råd til advokat lenger, sier Eliassen til Dagbladet.

Inngikk avtale

NRK skrev i fjor at partene inngikk en avtale i 2016. Jungstedt, som har solgt over fem millioner bøker, kunne fortsette å bruke karakterene og universet de hadde skapt sammen, men ikke tekstene Eliassen hadde skrevet. Han mener store deler av manuset til «Det förlovade landet» er skrevet av ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer