Leselyst: Anne B. Ragde

- Tårene renner

Anne B. Ragde unner ingen arbeidet med å skrive biografien om hennes liv.

GRÅTER: For tida leser Anne B. Ragde Mímir Kristjánssons biografi om Jon Michelet. Den får henne til å gråte. Foto: Dagbladet
GRÅTER: For tida leser Anne B. Ragde Mímir Kristjánssons biografi om Jon Michelet. Den får henne til å gråte. Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva leser du nå?

- Jeg leser Mímir Kristjánssons biografi om Jon Michelet. Tårene renner innimellom, han blir så levende for meg. Jon var så stor og raus og fin, og boka er en fryd å lese. Selv om jeg nok kunne lagt til et og annet …

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

- Det må bli «Tysktime», av Siegfrid Lenz. Den handler om kunsten, plikten og friheten, og er forbasket spennende. Handlingen er lagt under Hitlertida i i Tyskland, og handler om en maler som får malerforbud, og kompisen hans som er politibetjent. Hodet mitt var fylt av den boka lenge etterpå, og NÅ også.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

- Hjelpe og trøste, det skal han/hun jaggu få slippe. Misunner ingen det arbeidet. Eller forresten, det gjør jeg jo, for da er jeg selv død som ei spekesild. Men ærlig talt, jeg har drevet med så mye rart at personen ikke ville fått med seg mer enn halvparten. Den researchen blir heftig, mildt sagt.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- Tror aldri jeg har lest en eneste en. Jeg hjelper meg selv, jeg.

Hvilken bok har du smuglest?

- Jeg ble medlem av Den Norske Bokklubben da jeg var femten, og som bok nummer tre fikk jeg «Lolita» av Vladimir Nabokov. Den leste jeg på rommet mitt, og gjemte den under hamsterburet når jeg var på skolen.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- Flere av min egne, faktisk. Mest av alt dama i «En kald dag i helvete». Hun er fullstendig ryggesløs og bare flyter med, inntil et visst punkt. Hun lar seg bruke av den mannen hun bor sammen med, og det er så totalt fjernt fra meg. Det var nydelig å bli ferdig med den boka. Men jeg skriver best når jeg har litt avsmak for personene.

… og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- Ååååhhh, det må bli Cal Trask i «Øst for Eden»! James Dean spilte ham i filmatiseringen. Men da var jeg bare tjue år, altså. Nå hadde jeg ikke giddet lenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer