Anmeldelse: Bjørn Hatterud «Blokka på Bjerke»

Tegn på usunn livsstil

Bjørn Hatterud har skrevet noe så uvanlig som ei hel bok om livet sitt i ei blokk i Groruddalen.

BLOKK-BEBOER: I tretten år bodde Bjørn Hatterud i ei blokk på Bjerke i Oslo. Disse åra, med alle sine nabomøter, er nå blitt til ei både varm og nær bok. Foto: Agnete Brun
BLOKK-BEBOER: I tretten år bodde Bjørn Hatterud i ei blokk på Bjerke i Oslo. Disse åra, med alle sine nabomøter, er nå blitt til ei både varm og nær bok. Foto: Agnete Brun Vis mer
Publisert

BOK: Da jeg fikk spørsmål om jeg ville anmelde Bjørn Hatteruds «Blokka på Bjerke», kunne jeg ikke si nei. Riktignok har jeg ikke bodd tretten år i en av høyblokkene nede ved travbanen, men ti år oppe på Årvoll. I det område der vi vellykkede folka som sykler til og fra jobb i tettsittende treningsdrakter holder til, ifølge forfatteren.

Men det var ikke for å gå i rette med forfatterens generaliseringer om folk utafor hans nærmeste nabolag, at jeg leste boka. I likhet med Hatterud har jeg vært interessert i stedets sosiale liv. Jeg har drukket øl på den samme restauranten som ham, en av tantene mine bodde i en av blokkene, og minstemann gikk i barnehage rett ved.

Forfatteren som er født med en funksjonshemning og tidligere har fortalt om sin homofile legning, flyktet fra barndommens Veldre i Brumunddal. Nå har han skrevet ei bok om området der jeg bor, og det er en litterær begivenhet.

Kjærlig blikk

Hatterud har nemlig et helt egenartet, varmt og kjærlig blikk for det sære og sårbare, for alt det som er mot normalt, for å si det med tittelen på hans første bok fra 2018. Det gir ham et mildt, men distinkt nærvær i teksten. Som for eksempel når han skildrer opplevelsen av det som på medisinsk heter ryggmargsbrokk og droppfot slik:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer