Anmeldelse: Kristin Solberg «Den andre»

Til å bli skremt av

Kristin Solberg har skrevet et tett, og til tider skremmende portrett av Aisha Shezadi Kausar.

MØTESTED: I juli i 2019 fant Kristin Solberg norske Aisha Shezadi Kausar i kurdisk fangenskap i Roj-leiren i Syria. Flere møter, talemeldinger og meldingslogger danner grunnlaget for boka om IS-kvinnen. Foto: Lars Eivind Bones
MØTESTED: I juli i 2019 fant Kristin Solberg norske Aisha Shezadi Kausar i kurdisk fangenskap i Roj-leiren i Syria. Flere møter, talemeldinger og meldingslogger danner grunnlaget for boka om IS-kvinnen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

BOK: Vi har sett henne i heldekkende nikab, vi har hørt henne forsvare ekstreme islamister, vi har lest om henne både som IS-hustru i Det islamske kalifatet og som fange i den kurdiskstyrte delen av Nordøst-Syria.

Men vi har ikke kommet tett innpå henne før nå, gjennom Kristin Solbergs nye bok.

«Den andre»

Kristin Solberg

Sakprosa

Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2022

«Til å bli skremt og til å bli klokere av»
Se alle anmeldelser

Aisha Shezadi Kausar er den eneste norske IS-kvinnen som har stått fram i mediene under fullt navn. Gjennom sine reportasjer som NRKs Midtøsten-korrespondent kom Solberg i kontakt med denne – for å si det mildt – ganske så spesielle kvinnen.

Tatt til fange

Etter det islamske kalifatets fall i Syria i mars 2019 ble Aisha og tusenvis av andre IS-kvinner tatt til fange av kurdiske militsstyrker. Solberg hadde bestemt seg for å finne ut hvem Aisha egentlig er, for å få forklaring på hva som lå bak hennes dramatiske og ekstreme livsvalg. Hun fant den norske kvinnen i kurdisk fangenskap i Roj-leiren i Syria i juli 2019, etter flere ganger å ha lett forgjeves etter henne i den langt større al-Hol-leiren.

Aisha Shezadi Kausar Foto: Afshin Ismaeli
Aisha Shezadi Kausar Foto: Afshin Ismaeli Vis mer

Fem besøk hos Aisha i Roj-leiren, flere hundre timer med talemeldinger, hundrevis av sider i meldingslogger, samtaler med Aishas medkoner (!) fra det tidligere kalifatet, og med norske venner og slektninger, har manifestert seg i boka «Den andre», ei bok som er ganske så unik, også i internasjonal sammenheng.

Dette er historien om en kvinne med en dårlig start i livet; en einstøing og et mobbeoffer, full av komplekser, dårlig i gym, og med problemer hjemme. Selvskading, beredskapshjem og ungdomshjem ble konsekvensen. I løpet av noen år gikk hun fra å være ihuga Michael Jackson-fan til frelst islamist – først gjennom Islam Net, deretter gjennom Profetens Ummah, støttespillere og tilhengere av IS. I 2014 dro hun til Syria etter at hun hadde giftet seg med den norske IS-terroristen Bastian Vasquez på Skype, etter et kort ekteskap med den ikke ukjente islamisten Arfan Bhatti.

Mistet sønnen

Solberg forteller om Aishas fem år i IS-land, med oppturer og nedturer, av og til et helvete med brutalitet og mishandling. Slaveri, drap, henrettelser og avkappede hoder på påler er stikkord for styret i den såkalte islamske staten. Aisha mister sitt barn, Ibrahim, men føder Ismail, som nå lever sammen med henne i Roj-leiren.

Vi kommer nært innpå Aisha, men ikke for tett. Vi møter en kvinne som ikke har gitt opp religionen, som til sine tider tar selvkritikk, men som likevel er apologetisk i sin framstilling.

Boka er godt skrevet, men forfatteren veksler av og til litt for mye i tid og rom. Med henblikk på tittelen er den skrevet delvis som dialog og i du-form, som et langt brev til Aisha Shezadi Kausar. Jeg har personlig litt problemer med dette grepet.

Men Solberg har gjort en strålende og meget grundig jobb. Hun har dobbeltsjekket så godt som alt Aisha har sagt, problemet er selvsagt at det ikke er mulig å sjekke eller dobbeltsjekke det hun ikke har sagt. Derfor er det umulig å se hele mennesket Aisha Shezadi Kausar gjennom denne boka.

Men vi ser nok, både til å bli skremt og til å bli klokere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer